Mednarodno kazensko sodišče si svojo odločitev lahko nekam vtakne

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu se je na odločitev tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za aretacijo Netanjahuja in voditeljev Hamasa odzval z besedami, da se je ‘antisemitizem z univerz na zahodu preselil na sodišče v Hagu.’ Njegovi prijatelji v ZDA so ga seveda podprli, še glasneje pa so začele doneti grožnje, da bodo predstavnike Mednarodnega kazenskega sodišča doletele sankcije.

Dobrodošli v mednarodnem redu, temelječem na pravilih, kakor svojemu imperiju radi pravijo Američani. Pravila veljajo za ene, za druge pač ne. Ruskega predsednika bi lahko obsodili na podlagi izmišljenih obtožb, izraelskega predsednika vlade pa se niti dotakniti ne bi smeli, tudi če smo vsak dan deležni grozljivih posnetkov in fotografij iz Gaze, ki nam potrjujejo, da se nad Palestinci izvaja genocid. Seveda brutalna izraelska politika ni omejena samo na Gazo, na Zahodnem bregu se nezadržno širijo izraelske naselbine in počasi bodo Palestinci povsem izginili. Samo vprašanje časa.

Ameriški odziv je pričakovan. Svojega zaveznika ne bodo pustili na cedilu. ‘Odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da Izrael izenači s Hamasom kot vojnim zločincem, je darilo za teroriste po vsem svetu in klofuta edini neodvisni demokraciji na Bližnjem vzhodu,’ je izjavil republikanec Tom Emmer. Nekateri ameriški politiki na glas razpravljajo o tem, kako kaznovati Mednarodno kazensko sodišče. Kdo ve, če se tudi kakšna manjša država, recimo Slovenija, ne bo kmalu soočila s pritiski, da to sodišče neha podpirati. No, vsaj specialcev Američani verjetno ne bodo poslali in preprosto pobili zaposlene na sodišču. Verjetno.