Še vedno kaže na veliko zmago SDS, alternativa še ima možnost dobiti eno poslansko mesto

Na volitvah v Evropski parlament so razmerja moči dokaj jasna. V zraku visi le nekaj poslanskih mest. V kratkem času, ki ga še imamo do 9. junija, se bo odločilo, ali bo SDS res dobila 4 poslance, ali bo Vesna morebiti uspela Svobodi odvzeti še kakšno poslansko mesto in ali bo alternativi uspel preboj.

Ko pišem o alternativi, mislim seveda na trojico strank, ki prinašajo drugačno zunanjo politiko, torej na Resnico Zorana Stevanovića, DeSUS/Dobro Državo Uroša Lipuščka in Nič od tega Violete Tomić.

Po zadnji raziskavi javnega mnenja, ki ga je za Pop Tv izvedla Mediana, bi SDS dobila 17,9%, Gibanje Svoboda pa 12,8%. Podpora SDS-u je presenetljiva, se pravi, je nižja od pričakovane glede na številne probleme, ki so se nakopičili v državi in ki nižajo podporo strankam vladne koalicije. Mogoče je odgovor v tem, da se podpora seli k Vesni, ki ima 8,1%. SD so namerili 9,1%. NSi je pri 6%, kar je še na meji za pridobitev poslanskega mesta. SDS in NSi utegneta na volitvah doseči veliko zmago, torej skupaj 5 poslanskih mest.

Resnica se je prebila do 5,5%, kar je že zelo blizu njihovega cilja. Uroš Lipušček in Violeta Tomić sta se odrezala slabše, z 1,4% in 1,1%.