Soočenje, ki je jasno pokazalo Bidnovo šibkost

Da Biden ni mentalno in fizično sposoben za predsednika ZDA, je jasno že kar nekaj časa. Posnetkov njegovega čudnega obnašanja je dovolj. Pravo vprašanje ob tem je, kdo v resnici vlada ZDA. Toda, ob tem so se njegovi podporniki ves čas pretvarjali, da temu ni tako, da je Biden v resnici čil in zdrav in tarča laži Trumpovih podpornikov. Tako nekako so se obnašali tudi naši mediji, ki so imeli toliko za povedati o Trumpovih neumnostih, ko je ta bil predsednik ZDA. Gospodarja se pač ne kritizira.

Prvo soočenje Trumpa in Bidna za televizijsko mrežo CNN je nedvomno pokazalo to, kar smo vsi vedeli in česar zdaj ni več mogoče zanikati. Biden je v obupnem stanju in to potem, ko so ga napolnili z kdo ve kakšnimi farmacevtskimi zvarki in ko so samo soočenje pripravili na način, da bi mu bilo čim bolj udobno in bi bilo mogoče prikriti njegove pomanjkljivosti. Ni delovalo.

Mimogrede, za mesto predsednika ZDA se ne potegujeta samo predstavnika demokratov in republikancev, a o drugih ni ne duha ne sluha. Veliki mediji raje molčijo, da ne bi ogrozili prevlade dveh velikih strank. Kako so potem ZDA pri izbiri svojih predsednikov kaj različne od islamske republike Iran, kjer tudi najprej naredijo selekcijo tistih, ki lahko kandidirajo za predsednika?

Samo da ne bo Trump strategija je pred štirimi leti na oblast pripeljala človeka, ki že takrat ni bil v najboljšem stanju in ki potem v času svoje vladavine ni izpolnil svojih obljub. Spet, jasno je, da Biden ta čas ni vladal in da so iz ozadja niti vlekli drugi. Tem je seveda bilo še kako priročno v ospredje potisniti nekoga drugega, tako da ne bi utrpeli posledic zgrešene politike. Recimo vojne v Ukrajini, ki je ZDA vedno bolj očitno ne morejo dobiti, a še veliko je takšnih zgrešenih smeri, v katere so povedli ‘svetilnik svobode’ na oni strani Atlantika. ZDA počasi tonejo in nobene pozitivne novice z borze tega ne morejo prikriti. Po drugi strani jim pa seveda gre boljše kot Evropejcem, česar tudi ne gre zanemariti. A to je že zgodba o tem, kako imperij izkorišča svoje vazale.

Raziskave javnega mnenja že nekaj časa kažejo, da je Trump v prednosti. Demokrati so se proti temu borili s pravnim vojskovanjem, a jim ni uspelo znižati podpore Trumpu, tudi jim ga ni uspelo odstraniti iz predsedniške tekme. A najhujše obdobje je nastopilo zdaj, ko ni več mogoče prikrivati Bidnove onemoglosti. To so sicer dolgo časa počeli. In tu je lekcija o naravi propagandnega aparata, ki je sposoben zelo dolgo časa zanikati realnost, se skrivati za pravljičnimi podobami sveta, lagati in manipulirati, dokler neizogibno ne nastopi trenutek resnice. So mar mislili, da bodo Bidna lahko za soočenje pripravili bolje? So v ozadju drugi premisleki, mogoče nadomestitev Bidna s Hillary Clinton ali Michelle Obama?

Ljudje radi verjamejo v teorije zarote. Ker je v njih nek smisel. Saj veste, zakulisne sile imajo svoje dolgoročne načrte, nič ni slučajno, tudi njihovi porazi so le del poti h končnemu cilju. Toda mogoče jim ni treba dajati toliko veljave. Imperiji, ko se bližajo proti svojemu koncu, vrvijo od ambicioznih in povsem neumnih posameznikov, ki se ne zavedajo realnosti, ki znajo le dobro krmariti znotraj svojega mehurčka. Gre za razne aparatčike, aktiviste, novinarje, ki znajo zelo dobro lagati in spletkariti in ki lažejo tudi samim sebi. Ker v njihovem mehurčku vsi lažejo, se je skoraj nemogoče dokopati do resnice, ki jo sicer jasno kot beli dan vidi kakšen navaden kmet ali delavec daleč od vzvodov oblasti. Sistem manipulacij in laži, propagandni aparat, ki služi predvsem temu, da obvladuje elito.

In potem pač vztrajajo pri dementnem starčku. Pa tudi, iz ozadja je lepše vladati ameriškemu imperiju. Nihče te ne bo klical na odgovornost.

Težava nepreglednega sistema, v katerem se gibljejo ne preveč bistri, a silno ambiciozni posamezniki je v tem, da ni predvidljiv. Zaradi tega je težko napovedati, kaj se bo zgodilo. Po neki logiki so vrata na Olimp ameriške moči Trumpu na stežaj odprta. A igre še ni konec. Poglejte, če so sposobni tako dolgo lagati o fizičnem in psihičnem stanju svojega predsednika, kaj vse so še potem pripravljeni narediti? Ukrasti volitve?

In kaj ob tem reči o Donaldu Trumpu? Mož je res priseben, ampak količina pretiravanj in navadnih laži, s katerimi operira, je naravnost epska. V normalni državi takšen človek ne bi bil blizu mesta predsednika. Američani so prisiljeni v izbiro med dvema človekoma, ki nista primerna za predsednika in ki svetu ne bosta prinesla nič dobrega.