V vojni v Ukrajini so žrtve večinoma vojaki, ne civilisti

Ob vsej propagandi in trditvah o ruskem genocidu nad Ukrajinci, bi lahko sklepali, da je v Ukrajini umrlo ogromno civilistov. Ali da jih je vsaj več od žrtev izraelske operacije v Gazi.

Podatki so nekoliko drugačni. Od začetka ruske posebne vojaške operacije, je bilo po podatkih Združenih narodov na obeh straneh v Ukrajini ubitih 11126 ljudi, ranjenih pa 21863. Na območju pod nadzorom ukrajinske vlade je bilo ubitih 8614 civilistov, na območju pod nadzorom ruskih oboroženih sil pa 2512 civilistov. Največji davek med civilisti je zahtevalo obdobje obleganja Mariupolja, ko se civilno prebivalstvo ni imelo kam umakniti.

Maja letos je bilo ubitih 174 civilistov, od tega 17 na območju pod nadzorom ruskih sil.

Večina civilnih žrtev je posledica obstreljevanja.

Jasno je, da Rusija v Ukrajini ne izvaja genocida in da civilisti niso primarni cilj napadov, ampak so večinoma postranska škoda. Največ žrtev je med vojaki, večina uničenja je omejena na ozek pas fronte, nekaj pa je napadov na skladišča orožja, energetiko, infrastrukturo in večje koncentracije sil v zaledju. O izgubah v vojaških vrstah je težko govoriti. Ukrajinci priznavajo okoli 30000 ubitih v svojih vrstah, a ocene se gibljejo celo do 300000, medtem ko je na ruski strani število padlih manjše zaradi izrazite topniške in letalske premoči, a še vedno skoraj zagotovo višje od 50000.

Primerjajte to z izraelsko operacijo v Gazi, ki je omejena na zelo majhen pas ozemlja, na katerem živi čez dva milijona prebivalcev. Število žrtev se tam počasi približuje 40000 ubitim.