Anousheh Ansari

‚Kako oceniš vrednost svojih sanj? So te vredne mesečne plače? So vredne letne plače? So vredne prihrankov za univerzo tvojega otroka? So vredne vsega denarja za pokojnino? So vredne izgube uda? Je vredno zanje umreti? Kakšna je pravšnja cena za sanje?‘ Tako se je 14. septembra, v dneh, ko se je izpolnitev njenih sanj nezadržno približevala, na svojem blogu spraševala Anousheh Ansari.

Cena sanj je bila nekako 20 milijonov ameriških dolarjev, točna cena je namreč ostala skrivnost. 18. septembra je na krovu Sojuza TMA-9 poletela proti mednarodni vesoljski postaji kot prva ženska vesoljska turistka, četrta turistka sploh in hkrati kot prva muslimanka in Iranka.

Izpolnitev njenih sanj je prišla prej kot si je to mislila. Šest mesecev je trenirala kot rezerva japonskemu vesoljskemu turistu Daiskuku Enomotu. Toda, ta je bil diskvalificiran zaradi njegovega zdravstvenega stanja in naslednji dan, 22. avgusta je bila Anousheh premeščena v prvo posadko in s tem določena za polet.

Photobucket - Video and Image Hostingvir: osebna stran Anousheh Ansari

Anousheh Ansari je bila rojena 12. septembra leta 1966 v iranskem mestu Mashadu. Kasneje se je s starši preselila v Teheran, kjer je leta 1979 doživela islamsko revolucijo, ki je pripomogla k temu, da se je družina leta 1984 preselila v ZDA. Njeni starši so namreč želeli, da bi se lahko svobodno izobraževala in izpolnila svoje potenciale. Študirala je na George Mason University in naredila MA na George Washington University in takoj po zaključku študija se je zaposlila pri MCI, kjer je srečala svojega bodočega moža. Prepričala ga je, da je skupaj z njo in svojim bratom ustanovil Telecom Technologies inc. Leta 2000 je bilo podjetje prodano, kar je zakonskemu paru prineslo 500 miljonov ameriških dolarjev. Ker je cena delnic kasneje hitro padla, je bila zoper nju podana obtožnica insiderskega trgovanja.

Skupaj s svojim možem je donirala 10 mil. $ za X PRIZE Foundation, ki je organizirala mednarodno tekmovanje za privatna plovila, ki bi lahko ponesla tri potnike 100 km v vesolje in ponovila polet v roku dveh tednov. To je s Spaceship 1, leta 2004 uspelo Burtu Rutanu. Zato so tekmovanje preimenovali v ANSARI X PRIZE.
Prav tako je ustanovila ivesticijsko podjetje Prodea, ki je vstopilo v partnerstvo s Space Adventures Ltd. za izgradnjo flote podorbitalnih vesoljskih plovil z globalno komercialno uporabo.

Photobucket - Video and Image HostingOsebni znak Anousheh Ansari

Že kot otrok si je želela v vesolje, ko je gledala zvezde. Da bi te sanje postale resničnost za čim več ljudi, podpira razvoj:. ‚Kot odrasla razumem da je edina možnost, da bodo te sanje postale resničnost sodelovanje privatne industrije in kreativna strast pametnih podjetnikov. ANSARI X PRIZE ponuja popolno sredstvo, ki bo vžgalo domišljijo in strast podjetnikov in bo dalo njimi in njihovim pogumnim pilotom platformo za uspeh.‘

Na vprašanje SPACE.com-a, ali se vidi kot vzor iranskim ženskam in ženskam na splošno je odgovorila: ‚Upam, da bom navdušila vse – še posebej mlade ljudi, ženske in mlada dekleta po vsem svetu in v Bližnjevzhodnih državah ki ženskam ne omogočajo enakih priložnosti kot moškim; da se ne bodo odrekli svojim sanjam in da jim bodo sledili.

Včasih se jim to mogoče zdi nemogoče. Toda verjamem, da lahko uresničijo svoje sanje če jih ohranijo v svojih srcih, jih hranijo, in iščejo priložnosti in izkoristijo priložnosti. Ko gledam nazaj na svoje življenje upam, da jim bom lahko dala pozitiven primer kako bi se to lahko zgodilo.‘

Anousheh se je na zemljo vrnila 29. septembra.

Njena osebna stran je Anousheh Ansari in njen blog najdete na Anousheh Ansari blog.

Njena biografija še na:
Wikipedia
BBC
Anousheh Ansari – Women who inspire us
Anousheh Ansari za ANSARI X PRIZE

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s