Tim Pawlenty

Minnesota je bila prva država v ZDA, ki je zahtevala, da ves prodan bencin vsebuje 10% etanola. Maja 2005 se je tedanji guverner države, republikanec Tim Pawlenty, odločil da do leta 2013 ta procent poveča na 20%. Poteza, s katero si ni dobil veliko prijateljev v naftni industriji in v tistih državah, ki so s to povezane.

‘Upam, da so nas hurikan Katrina, hurikan Rita, nestabilnost na Bližnjem Vzhodu in cene 3 do 4 $ na galono šokirale, da si lahko rečemo: Hej, nekaj moramo storiti in to bolje, kot v preteklosti,’ je povedal v obrambo svoje zamisli. Branil je tudi subvencije tej industriji, češ da je tudi vse drugo subvencionirano.  ‘Ta misel, da je etanol subvencioniran in je zaradi tega nekako omadeževan je neumnost, ker tudi nafto subvencioniramo kot nori! Poglejte si naš zvezni davčni sistem in na spodbude za iskanje, proizvodnjo nafte.’

Tim Pawlenty vsekakor predstavlja tisto krilo republikanske stranke, ki v morebitni energetski krizi vidi priložnost za nove tehnologije, hkrati pa si želi videti manj odvisnosti od tuje nafte.  Na simpoziju svetovnih bio goriv v Pekingu  novembra 2005 je pozval k premisleku, kako svet proizvaja in porablja energijo. ‘Potrebujemo nov pristop k temu, kako si prizadevamo za bolj vzdržno globalno energetsko politiko. Potrebujemo zelo agresivno iniciativo, ki bo vzpodbujala proizvodnjo obnovljivih goriv.’

Pawlenty se je rodil  27. novembra 1960 v Saint Paulu, v Minnesoti. Rojen v družino petih otrok, je svojo mamo zaradi raka izgubil pri šestnajstih letih. Leta 1983 je dosegel BA iz politične znanosti na univerzi v Minnesoti, tri leta kasneje je diplomiral pravo. Na univerzi je tudi spoznal svojo bodočo ženo Mary Anderson s katero imata dve hčerki, Anno in Maro. V tem času je tudi postal evangeličan; rojen je bil v rimokatoliško družino, njegova žena pa je bila evangeličanka in je tudi bila predsednica nacionalne zveze evangeličanov od leta 1999 do 2003 in je to zopet postala leta 2006. V pogovoru za Star Tribune je leta 2002 povedala, da se skozi dan ne more prebiti brez molitve.

Prvo zaposlitev je dobil kot odvetnik, kasneje pa je bil podpredsednik software servisa Wizmo inc. Pot ga je kmalu zanesla v politične vode in leta 1989 je bil pri starosti 28 let izvoljen v mestni svet v Eaganu, kjer si je po koncu univerze ustvaril svoj dom.  Leto kasneje je delal kot svetovalec pri neuspešni kampanji Jona Grunsetha za mesto guvernerja. Leta 1992 je bil izvoljen v Dom predstavnikov Minnesote, kamor je bil pozneje izvoljen še petkrat. Uspelo se mu je prebiti do mesta vodje večine, ko so leta 1998 republikanci postali vodilna sila v Zastopniškem domu.

Leta 2002 je prišel čas za veliki skok, toda zavoljo podpore strankarskih veljakov poslovnežu Brianu Sullivanu se je najprej odločil, da ne kandidira za mesto guvernerja. Potem se je namenil kandidirati za Senat, toda tudi tukaj je naletel na željo Dicka Cheneya, da odstopi v korist bivšega župana Saint Paula Norma Colemana. Zaradi tega se je naposled le odločil, da poseže v boj za mesto guvernerja Minnesote in si je izboril podporo republikanske stranke. Vodil je kampanjo, v kateri je obljubljal uravnotežen proračun, ne da bi pri tem zvišal davke. Njegov slogan se je glasil ‘Nobenih novih davkov’ in s tem je tudi zmagal in postal guverner, kar je ponovil tudi štiri leta kasneje.

V prvem letu je kot guverner moral začeti reševati problem 4,3 milijarde $ težkega proračunskega deficita, ne da bi pri tem prelomil obljubo o nič novih davkih. Odločil se je za zniževanje sredstev za državne službe. Posledično se je do konca leta 2006 primanjkljaj spremenil v presežek težek več kot 2 milijardi $, vendar ne brez obtožb na račun krčenja državnih programov. Zdaj, dve leti pozneje, se zaradi finančne krize sooča z novim deficitom in s krčenjem državnih programov.

Med kampanjo republikanskega kandidata za mesto predsednika ZDA Johna McCaina so se pojavile špekulacije, da bi Pawlenty lahko zasedel mesto njegovega podpredsedniškega kandidata. S tem je bil eden izmed množice tistih, ki bi jih McCain lahko izbral namesto Sarah Palin. Med predlogi so bili tudi Mitt Romney, Mike Huckabee in Bobby Jindal. Med razlogi, zakaj bi bil guverner Minnesote uporaben v republikanski kampanji, je razen tega, da gre za vsekakor bolj sposobnega moža od guvernerke Aljaske, ki je po vsem svetu zaslovela s svojimi neposrečenimi odgovori,  njegov vpliv na številne ameriške evangeličane. Prav teh namreč John McCain ni prepričal, saj se je premaknil bolj proti sredini in s tem pridobival bolj neodvisne volivce. Povrhu se je republikanski bazi zameril tudi s svojimi bolj pozitivnim pogledom na ilegalno imigracijo. V nasprotju z njim je Pawlenty vedno poudarjal bolj ostro stališče.

Guverner Minnesote je pro life usmerjen in nasprotuje odločitvi Roe vs. Wade, ki je omogočila opravljanje splava. Tako je na obletnico te odločitve vrhovnega sodišča  na shodu leta 2006 izjavil: ‘Danes imamo sanje, da kmalu to ne bo več obletnica žalosti, temveč obletnica znova uveljavljene pravice.’ Podpisal je zakon, ki določa štiriindvajseturno čakalno obdobje preden ženske lahko dobijo dovoljenje za splav in preprečil sprejetje zakona, ki bi homoseksualnim parom omogočal, da bi od države dobivali sredstva kakor poročeni pari. Prav tako je nasprotoval obsežnemu pouku o spolnosti v šolah. In čeprav je leta 1993 glasoval za zakon, ki bi preprečeval diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti, je ko se je prvič potegoval za mesto guvernerja izjavil, da je to glas, ki bi ga najraje vzel nazaj. ‘V tistem zakonu je zavarovana cela serija obnašanj, ki nimajo nobene zveze z biološko zgradbo. Zvezo pa imajo s preprostimi nagnjenji, na primer, do oblačenja v ženska oblačila.  Ne vem zakaj bi v Minnesoti in po celotni državi uporabljali zakone proti diskriminaciji za varovanje takšnega obnašanja.’

Tim Pawlenty je vsekakor eden izmed tistih, ki se lahko nadejajo pomembnejšega mesta znotraj republikanske stranke in ki bi ga lahko videli kot enega izmed republikanskih kandidatov za predsednika ZDA leta 2012, ali pa, ker je izredno težko premagati predsednika, ko se mu izteče prvi mandat, leta 2016. Pred njim je zdaj težka odločitev, ali potem, ko mu leta 2010 poteče mandat, v tretje kandidirati za guvernerja Minnesote, ali pa se leta 2012, ko poteče mandat demokratski senatorki Amy Klobuchar, spustiti v tekmo za senatorsko mesto, se tako približati središču moči v Washingtonu in za predsednika kandidirati leta 2016.

viri:

wikipedia
Pawlenty and pastor problems
The Minnesota Independent: VP or not VP: A Pawlenty pick leads McCain to 30 million evangelicals
Minnesota Public Radio: Pawlenty pumps ethanol
CBN NEWS: Is Tim Pawlenty the Perfect Evangelical VP Candidate?
MinnPost: What’s next for Tim Pawlenty?
Office of the Governor
10 Things You Didn’t Know About Tim Pawlenty

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s