Bela ladja

‘Nobena ladja Angliji nikoli ni prinesla toliko bede’, je zapisal William of  Malmesbury o potopitvi tako imenovane bele ladje 25. novembra leta 1120. Samo eden se je rešil, med drugimi pa je utonil edini zakoniti dedič angleškega kralja Henryja prvega. S tem se je začela kriza, ki je privedla do tako imenovane anarhije, obdobja državljanske vojne, v kateri sta si nasproti stala Stephen in Matilda.

Anarhija ali devetnajst let trajajoča zima je trajala med  1135 in 1154. Henry prvi je po smrti svojega sina za dedinjo določil svojo hčer Matildo in je barone, med njimi tudi Stephena of Blois, prisilil, da so ji prisegli pokorščino. Z njegovo smrtjo leta 1135 se je vse obrnilo drugače in Stephen se je odločil sam prevzeti prestol. V vojni, ki je sledila, je sreča spreminjala strani, a na koncu je na prestol leta 1154 prišel Matildin sin Henry, s čimer se je začela dinastija Plantaganetov.

S tem obdobjem se ukvarja tudi odlična knjiga Kena  Folleta, Temelji zemlje, katere televizijsko serijo smo si pred kratkim lahko ogledali tudi na RTV Slovenija.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s