Indijsko kitajsko rivalstvo na Maldivih

Državi s prvim in drugim največjim prebivalstvom na svetu, Kitajska in Indija,  sta tudi tekmici. Medtem ko je prva že velika sila, ji druga hrabro sledi, četudi z zaostankom. Nič čudnega torej, če se obe državi trudita svoj vpliv povečati na istih območjih. Na primer na Maldivih.

Kitajcem je že leta 2005 uspelo od lokalne vlade pridobiti privolitev za gradnjo mornariškega oporišča na otoku Marao, enem izmed več kot tisoč  otokov, ki sestavljajo Maldive.  Za Kitajsko bo to oporišče v prihodnosti izrednega pomena, saj bo omogočalo  projekcijo sile v regiji. Po drugi strani je to za Indijce znamenje za alarm, saj njihov tekmec vpliv širi v ‘njihov’ ocean. Prav tako Kitajci svoj vpliv širijo z mehko močjo. V preteklosti so na Maldivih zgradili ministrstvo za zunanje zadeve in muzej in odobrili posojila za gradnjo tisoč stanovanjskih enot. Po drugi strani tudi Indijci širijo svoj vpliv. Tako so na Maldivih postavili 26 obalnih radarjev, s katerimi nadzorujejo morje, njihova obalna straža in mornarica pa patruljira po njenih vodah.

Maldivi ne bodo edina država, kjer bodo interesi dveh bodočih velesil trčili. Kandidatov je še kar nekaj, od vzhodnih obal Afrike na zahodu, do Indonezije na vzhodu.

Delno povzeto po Jakarta Post: China-India rivalry in the Maldives

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s