Poljsko prebivalstvo se je v preteklih letih močno zmanjšalo

Kljub gospodarski rasti, je poljsko prebivalstvo v preteklih letih padlo z 38 na 36 milijonov, poroča britanski The Telegraph. Številni Poljaki  so se izselili v bolj razvite evropske države, kjer so plače, kljub krizi, še vedno mnogo višje. Po drugi strani je tudi poljska demografija zelo slaba in zato prebivalstvo pada.

Veliko Poljakov odhaja v Veliko Britanijo. Njihovo število se je tam od  95000 leta 2004 povzpelo na 521000 septembra 2010. Po državi rojstva tujcev so zdaj na drugem mestu za Indijo.

Dolgoročno za Poljsko to nikakor ne more biti dobro, po drugi strani pa velika selitev kaže, kje so še vedno najpomembnejši centri v Evropi. Preseljevanje iz slabše razvitih v bolj razvita področja ni nič novega in v tem enaindvajsetem stoletju ni omejeno na revne Afričane in Mehičane, ampak tudi na bogatejše, a še vedno ne premožne vzhodne Evropejce. Če pogledamo v preteklost, so tudi številni Slovenci, v raznih valovih, zapustili svojo domovino, da bi si našli boljše življenje v Amerikah in Avstraliji. Nekateri ob krizi v državi napovedujejo, da bo prišlo tudi do ponovnega  izseljevanja iz Slovenije, vendar se to še ni zgodilo v večji meri.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s