Za Američane najbolj krvav dan v afganistanski vojni

V sestrelitvi helikopterja je bilo ubitih 30 ameriških vojakov, med njimi 22 pripadnikov elitne enote Navy Seals. Umrlo je še sedem pripadnikov afganistanskih posebnih enot in prevajalec.

S tem je število padlih Američanov v tej že skoraj deset let trajajoči vojni, naraslo na 1728, skupaj s pripadniki drugih tujih sil, na 2660. Pripadniki Sealsov so sicer izvedli operacijo, v kateri je v Pakistanu bil ubit vodja Al Kaide, Osama bin Laden. Vojna v Afganistanu se je začela po napadih enajstega septembra, ko so se  ZDA odločile uničiti vodjo teroristične organizacije in Talibane, ki so nadzorovali večino Afganistana. Bin Ladna dolga leta niso mogli ujeti, vojna pa je iz leta v leto postajala bolj krvava, vendar pa je bila večino časa pozornost usmerjena v Irak, ki je dolga leta zahteval več žrtev. Trenutno je situacija povsem obrnjena. V Iraku je lani in letos skupaj umrlo nekaj čez 100 Američanov, v Afganistanu pa več kot 1000 pripadnikov tujih sil. Na začetku vojne je bilo število žrtev med tujimi vojaki v desetinah na leto.

Ameriški predsednik Barack Obama je Afganistan poimenoval za centralno fronto proti terrorizmu in pozornost preusmeril z Iraka na državo pod Hindukušem, posledično pa je tja prišlo več ameriških vojakov in tudi izgube so začele rasti. Po letih povečane aktivnosti so sicer prišle na vrsto obljube o umiku, toda glede na to, da ni prišlo niti do umika vseh ameriških sil iz Iraka, so te obljube bolj prazne. Gre le za prelaganje odgovornosti na domače sile, pri čemer bodo tujci ostali v državi, da jih podprejo kadarkoli je sovražnik premočan, hkrati pa so vojaške sile v državi tudi garant za nadaljevanje vpliva.

30 ameriških vojakov, ki so umrli v razbitinah Chinooka, ne predstavlja kakšne prelomnice v vojni, le opozorilo, da ta še vedno traja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s