Turki s povračilnimi napadi čez sirsko mejo

Turška zunanja politika se je v zadnjem letu in pol znašla v hudi dilemi. Po eni strani je Turčija postala tisti model, ki si ga je zaželelo posnemati mnogo revolucionarjev po arabskem svetu, po drugi strani se ji je na meji zgodil trdovraten režim, ki se je odločil, da ne sestopi z oblasti tako hitro, kot je to storil egiptovski in tudi ne v krvavem porazu, kot se je to zgodilo v Libiji. Asad še vztraja, turška zunanja politika, ki ne mara težav pa je našla prav te. Posredovati ali ne, to je zdaj vprašanje.

Potem ko je minometni izstrelek s sirske strani v turški obmejni vasi Akcakale ubil pet ljudi, je turški parlament v zaprti seji za eno leto odobril napotitev turških vojakov izven države. Turške oborožene sile so medtem že izvedle povračilne topniške napade. V tem trenutku ne vemo, kdo je pravzprav zakrivil napad na turško vas, čeprav so v Siriji že obžalovali tragično nesrečo. Lahko, da so za napad bile krive sirske vladne sile, kakor so to priznali, lahko da so Turke v vojno hoteli vplesti uporniki, jasno je, da  bi se sirske oblasti opravičevale tudi, če ne bi bile krive, da bi preprečile vsesplošno intervencijo severne sosede, jasno pa je tudi, da niti ni pomembno, kdo je napad izvedel, ker gre v turškem primeru pač za dolgotrajno odločanje o tem, kaj storiti z nemirno sosedo.

Upornike v Siriji podpirajo zahodne države, arabske monarhije in tudi Turčija, medtem ko ima sirski režim podporo predvsem v Iranu, v okviru sunitsko šiitskega konflikta in diplomatsko v Kitajski in Rusiji, ki skušata ohraniti status quo.

Turčija sicer redno izvaja napade na kurdske cilje znotraj Iraka,  odobritev napotitve turških vojakov v Siriji pa  lahko pomeni tudi večje vojaško posredovanje. Pri tem bo NATO pakt gotovo izrazil podporo turškim povračilnim napadom, vprašanje pa je, ali bo podprto tudi večje posredovanje, če bo do tega prišlo. Ne vemo namreč, kakšno strategijo so ubrali tisti, ki od zunaj podpirajo rušenje sirskega režima. Za uničenje le tega je lahko mogoče dovolj že izdatno podpiranje upornikov, če to ne bi bilo mogoče pa bi na vrsto prišli tudi neposredni napadi. V tem primeru bi Turčija imela ključno vlogo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s