Janez Janša v govoru med levim fašizmom in krivdo za krizo

Predsednik vlade Janez Janša je v petek preko videopovezave nagovoril udeležence zbora, ki ga je organiziral Zbor za republiko, čeprav se zdi, da je glavno vlogo v organizaciji prevzela kar stranka SDS. Tukaj je moje seciranje njegovega govora.

Po osamosvojitvi smo Slovenci dokazali, da lahko v enakopravnih pogojih dosegamo enake in boljše rezultate. Za vse zamujene priložnosti pa smo bili krivi sami. Ostanki preteklosti so se razraščali, uspevala sta laž in prevara. Večino prejšnje družbene lastnine so si prisvojili nekdanji nelegitimni upravljavci. Ko jih je gospodarska kriza začela omejevati, so silili državo v drastično zadolževanje.

Slovenija je bila do začetka globalne gospodarske krize ob koncu leta 2007, ki se je k nam preselila do konca leta 2008, zgodba o uspehu. Pod vsemi vladami. Pred začetkom krize, je imela država zelo nizko zadolženost glede na BDP, gospodarska rast je bila na čase zmerne, na čase odlična. Zadolževanje v času Pahorjeve vlade ni bilo nič drugega kot poskus kupovanja časa, dokler se evropsko gospodarstvo ne bi pobralo in s tem omogočilo nadaljnjo rast slovenskega gospodarstva. Ker je kriza trajala predolgo, je bila posledica veliko zadolževanje (Slovenija je še vedno med manj zadolženimi glede na BDP) in anemična gospodarska rast po silovitem padcu. Vrnitev v recesijo je (delno, upoštevati moramo tudi zunanje vplive) povzročila sedanja vlada z ostrimi rezi v proračunske izdatke in s tem z napadom na potrošnjo v času, ko tudi izvozni trgi mirujejo, ali se celo krčijo.

Zato, da je ta lahko dajala nov denar v državne banke, te pa so ga preko slabih kreditov prelile njim. Danes je več milijardna bančna luknja največji ekonomski problem te države. Tisti, ki so jo povzročili, tisti so nam ukradli državo. In to želijo početi še naprej. Za vsako ceno.

Ta črna luknja je pretežno sestavljena iz slabih kreditov šestnajstih povezanih družb oziroma konglomeratov. Petnajst teh povezanih družb je oziroma je bilo pred stečaji trdno v rokah prepoznavnih oseb tranzicijske levice, večinoma neposredno v okrilju Foruma 21.

Na to naj odgovori kar Jože P. Damijan:

Je možno, da je Janša za trenutek izgubil prištevnost? Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?!

Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce.

Gre torej za prelaganje lastne krivde na ramena drugih, z željo, da ljudje tega ne opazijo.

Ko je vlada lansko jesen predlagala zakon o prenosu terjatev na slabo banko in za štirikrat podaljšala zastaralni rok pri kaznivih dejanjih, narejenih pri ustvarjanju bančne izgube, je protivladna ofenziva dobila epske razsežnosti.

Ločiti moramo med opozicijo v DZ in med nezadovoljstvom med prebivalstvom. Kaj pa če je slednje posledica slabšanja razmer v državi? Kaj če kriza dosega takšne razsežnosti, da kakor v Španiji in Grčiji na ulice potiska vedno več ljudi? Kaj če je v drugem največjem mestu postavitev radarjev bila le tista pregovorna iskrica, ki je zanetila požar, potem ko so ljudje slišali že toliko obtožb na račun župana, a se ni nič zgodilo? Tukaj gre za teorijo zarote, po kateri slovenske mase preko medijev obvladujejo ’strici iz ozadja.’ Da, Pahor jih je omenjal, da, kakor v vsaki državi obstajajo ljudje, ki iz ozadja skušajo vplivati na vladajoče, a to ni neka vsemogočna organizacija, ki bi kot šahovske figure premikala svoje vojščake, za nek vsesplošen napad, ko so ogroženi njihovi interesi. Je kaj takšnega sploh mogoče? Se zdijo mariborski protestniki dobro organizirani? Se takšni zdijo protestniki na vstajah v Ljubljani? Ali pa gre le za izlive jeze in nezadovoljstva nad stanjem v državi, brez pravega alternativnega programa in brez voditeljev?

Sanacijo bančnega sistema in gospodarno upravljanje državnega premoženja je v tem trenutku za Slovenijo ekonomska nuja, pa tudi zahteva mednarodnih institucij. Zastoj pri obeh projektih pomeni zastoj v našem razvoju v vsakem primeru.

A izpeljava obeh projektov ob ugotavljanju odgovornosti za nastanek bančne luknje ter prekinitev finančnih kanalov, ki iz državnih podjetij napajajo kapilare omrežja tranzicijskih stricev in botrov, pomeni še mnogo več. Pomeni konec ropanja Slovencev. Pomeni konec tranzicije. Pomeni normalizacijo Slovenije. Pomeni konec ozadij in manipulacij.

Janša tukaj še naprej preusmerja pozornost. Morebiti skuša na tak način v naprej opravičiti slabe posledice delovanja njegove vlade, da bo lahko rekel, kako je nesprejetje te ali one reforme krivo za še hujšo gospodarsko krizo. Vsekakor pa za vse slabo skuša obtožiti politične nasprotnike. Tipično slovensko se nič ne ozira na zunanje dejavnike, ki bi lahko pojasnili, da vlada te ali one politične barve v nekem trenutku niti ni imela veliko možnosti bistveno spremeniti razmer.

Ko smo pred letom dni sestavljali vlado, ki je bila po logiki časa sama po sebi protikrizna, je presenetilo vztrajno ponavljanje propagandnega stroja, češ vlada mora reševati krizo, vse drugo pa ni njena stvar. Je ideologija. Predsednik stranke, ki je razbila koalicijo, je bil pri tem še posebej glasen.

Ubogi Virant. Moram priznati, da čeprav se ne strinjam s programom in delovanjem njegove stranke, da se mi pa vseeno zdijo pošteni. Zagovarjajo to, kar verjamejo pa četudi gre za to, kar nasprotniki tako radi imenujejo za neoliberalizem. Virant seveda ni hotel zgodovinskih debat, ker te niso ničemur koristile. On in njegova stranka so hoteli izpeljati zanje nujne reforme, drugo pa pustiti ob strani.

Rušiti je lahko. Pregovor pravi, da je za luknjo v ladji in njeno potopitev dovolj en pijan mornar, za izgradnjo ladje in njeno upravljanje pa je potrebno na stotine pridnih rok in veliko znanja.

Ko je SDS s podporo referendumom pomagala rušiti Pahorjevo vlado pa so veljala drugačna pravila?

Ozadje tako imenovane ljudske vstaje, ki še vedno ne želi pokazati obrazov in deluje v ilegali kot nekdanja komunistična partija, je ob huronskem navijanju večine medijev in dela slovenske politike odločilo, da ustavna pravica do zborovanj pripada samo njim.

Za kulturen protest razglašajo namerno neprijavljena in namerno ponoči, torej tvegano organizirana zborovanja s skrivanjem obrazov odgovornih, zmerjanje drugače mislečih, zažiganje in obešanje lutk, trkanjem na domovih svetnikov, vdore v občinske stavbe, uničevanje lastnine in napade na policiste.

Tukaj se z Janšo strinjam. Vsak ima v tej državi pravico do zbiranja in izražanja svojega mnenja in otročje je to poniževanje drug drugega, ki smo mu priča v medijih in v komentarjih. Mediji, ki so pred meseci trdili, da je bilo zbranih 30000 sindikalistov, zdaj trdijo, da je bilo zbranih le 3500 udeležencev shoda Zbora za republiko, čeprav je na prvi pogled po objavljenih fotografijah videti, da gre za zelo podobno število ljudi. Tako seveda objektivni mediji ne bi smeli poročati. A po drugi strani, mar tudi predsednik vlade in njegovi pribočniki v stranki in medijih, niso vseskozi zaničevali vstajnikov? Tudi to ni prav in prispeva k zaostritvi razmer.

Obešanje lutk, grožnje in napadi na policiste so seveda vredni obsojanja.

Represija, laž in propaganda sta bili in sta njihovi metodi. »Najprej diskreditacija, oblatenje, nato likvidacija, če je treba, tudi fizična«, so govorili. In delali. Danes nas ponovno pošiljajo v Hudo jamo in kočevska brezna. Želijo nas zastrašiti. Nedavni napis, ki je pozival k poboju kristjanov, je grozljiv. Javne obsodbe le-tega v dominantnih medijih pa večinoma nadvse mile in sramežljive. A tistim, ki strašijo, je treba odločno povedati: Ne bo vam uspelo! Prenehajte s tem! Demokratične institucije slovenske države, slovenska vojska in policija so dolžne varovati slehernega državljana brez razlike. In to bodo storile.

Tukaj se pojavlja veliko zgražanja, češ da Janša grozi z uporabo vojske in policije. Moram reči, da bi na njegovem mestu uporabil iste besede. Namreč, institucije slovenske države res so dolžne varovati slehernega državljana in bodo to tudi storile. Če bo nekaj protestnikov skušalo ubiti kakšnega političnega nasprotnika, jim bo to policija preprečila, tudi z uporabo orožja, če bodo sami napadalci uporabili orožje. To pač tako je. Ali kako, mar bi naj recimo, v Mariboru, ko je množica oblegala občino, policija preprosto stopila na stran in tvegala, da protestniki občino zažgejo in, če bi se Franc Kangler nahajal v njej, mariborskega župana po hitrem postopku likvidirajo? Policija takšnega tveganja seveda ni mogla dopustiti, nihče pa ne more pričakovati, da bo nasilen in da potem ne bo nobenih posledic. In nihče tudi ne sme pričakovati, da Janez Janša strahu, ki se pojavlja, ne bo še povečal v svojo korist.

V ustavo samostojne in demokratične Slovenije smo zapisali, da država zagotavlja pravico do mirnega zbiranja in zborovanja. Na mirnih zborovanjih izražamo svoje mnenje in vplivamo na odločitve. Vendar na njih ne odločamo. Odločamo na volitvah, referendumih in preko demokratično izvoljenih institucij.

Tudi s tem se strinjam. Oblasti se, razen v primeru diktatur, ko so onemogočene poštene in svobodne volitve, ne menjuje na ulicah. Zato morajo protestniki ustanoviti stranko ali svojo podporo dati že obstoječi in se potem na volitvah boriti za čim večjo podporo.

Slovenci smo doslej večkrat dokazali, da le nismo tako naivni. Tudi tokrat se vse bolj zavedamo, da so nas potisnili v čas, ko je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu, proti grožnjam, nasilju in kaosu, ki sta največja sovražnika svobode in pravičnosti.

Kaj bi naj bil levi fašizem, ne ve nihče. Naj predsednik vlade svoje nasprotnike raje označuje za komuniste, za udbaše, za strice iz ozadja, za trenirkarje, ampak levi fašizem pa naj v bodoče raje izpusti iz svojega besednjaka, sicer se mu bodo preveč smejali.

Pravijo, da nas je malo. In da smo drugorazredni. Ni nas malo, smo popolnoma enakovredni, v Evropi in po svetu imamo veliko prijateljev. Nas pa res doma velikokrat odštevajo, zaničujejo ali zamolčijo. Zato se bomo morali večkrat zbrati in pokazati svojo moč.

Napoved novih zborovanj? Zdi se, da ta država pluje v že znane vode radikalne razdeljenosti, kakršno smo poznali pred drugo svetovno vojno. Seveda imajo v ZZR in SDS vso pravico, da še prirejajo svoje zbore. Kar se pa tiče drugorazrednosti pa ne bi pomanjševal pomena tega občutka. Janez Janša ima takšno podporo tudi zato, ker se del slovenskega prebivalstva resnično počuti odrinjen in zaničevan in k temu je veliko prispevala tudi medijsko politična mašinerija z druge strani politične scene. V vseh teh letih se je pojavila mentaliteta trdnjave, zaradi česar so ti ljudje gluhi za argumente z druge strani. Preprosto ne poslušajo več. Ko se pojavi kakšna obtožba, jo smatrajo za le še en napad sovražnika več, ki ga je treba ali ignorirati, ali se nanj odzvati z besno obrambo. Zgodbe, kot je je tista s smrtjo sina predsednika vlade ali tista z Rodetovim očetovstvom, samo še krepijo takšne občutke. Ko se enkrat izkažejo za lažne, si goreč privrženec SDS-a reče ‘aha, spet so lagali’ in potem je le še korak do tega, da isto trdi za poročilo KPK. Dodajmo še k temu zbor nekaterih medijev, kot so Reporter, Demokracija, Politikis, ki vedno trobijo v isti rog in ustvarjen zid resnično nima več veliko vrzeli.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s