Posledice napak prejšnje vlade

To, da se bo kot posledica napačne politike prejšnje vlade BDP v državi krčil, je bilo jasno.

Urad za makroekonomske analize in razvoj je dodatno znižal napovedi o gibanju obsega BDP-ja. Namesto lani jeseni napovedanega 1,4-odstotnega skrčenja gospodarske dejavnosti se Sloveniji v letu 2013 obeta padec za 1,9 odstotka.

Napovedujem, da se bo ob podobni politiki nove vlade, ki bo k temu prisiljena s strani raznih dobrohotnih svetovalcev doma in iz tujine, letos skrčil še bolj. Bodo pa k proračunskemu primanjkljaju prispevale še nedomišljene odločitve prejšnje vlade. Človek se mora vprašati, kako se zniževanja stroškov ne da doseči na način, da potem ni treba plačevati za nazaj:

Država je za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 dolžna javnim uslužbencem priznati in izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Tako je presodilo višje delovno in socialno sodišče je v pritožbenem postopku Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS).

Kot so še zapisali v SDOS, jim je sodišče pritrdilo, da je vlada kršila 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor in z aneksom št. 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor retroaktivno posegla v pridobljeno pravico.

Koliko bo to stalo, bomo še videli. Je pa tukaj lekcija, da se ne da z glavo skozi zid in je treba upoštevati pravni red. Oziroma, delati je treba bolj premišljeno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s