Samomor celine

Če si pogledaš najnovejše podatke za gospodarsko rast po državah sveta, ne moreš drugače kot zaključiti, da so gospodarji Evrope v preteklih letih morali sprejeti kar nekaj napačnih odločitev. Trendi so slabi, ne, trendi so katastrofalni. Slišimo lahko sicer pohvale posameznim državam, ki da so dobro prestale krizo, ki da so bolj konkurenčne od drugih, toda globalno gledano je vse skupaj en velik polom.

Če se osredotočimo le na evro območje, ki naj bi se končno, po vseh teh letih, izvilo iz recesije, so podatki zelo slabi. Gospodarska rast je pod odstotkom, natančno 0.3% v zadnjem četrtletju. Od tod tudi nedavne pozitivne novice o vstajenju Grčije in Španije.  Gonilna sila evro območja, Nemčija, ima podobno nizko rast. Primerjajmo to s poglavitnim gospodarskim tekmecem, ZDA. ZDA imajo rast 2,5%. Toda ZDA niti niso največja nevarnost Evropi, pač pa so prej zaveznik, ki mu je v interesu, da ne pride do zloma in zapolnitve praznine moči z neko novo veliko silo. Mnogo pomembnejši tekmec je Rusija. Ta ima celo višjo  letno gospodarsko rast z 1.2%. Še dlje proč skokovito raste Kitajska, ki ima na letni ravni kljub ohlajanju gospodarstva še vedno 7,5% rast. Res je, da bo ta država prej ogrožala interese drugih držav v regiji, toda nenasitna lakota po resursih jih bo slej ko prej prisilila k še večjemu investiranju v Afriko, Južno Ameriko in Bližnji vzhod, na koncu pa tudi v posamezne manj razvite evropske države.

Evro območje ima tudi velik problem z brezposelnostjo. Ta se giblje pri 12,2%, kar pomeni ogromno ljudi, ki neizkoriščeni čakajo na boljše čase.  Glede na demografske težave, ko prebivalstvo raste predvsem zavoljo velike imigracije, to nikakor ni dobro. Očitno je, da veliko imigrantov pobira najslabše plačana dela, medtem ko veliko staroselcev čaka doma. Do pritoževanja, da tujci kradejo delovna mesta, ni več daleč, oziroma, v Grčiji že vidimo kako lahko na strahovih in sovraštvu in nestabilnosti živi skrajno desničarska organizacija, kakršna je Zlata Zora. Medtem ko je ZDA priseljevanje prineslo številne koristi, je vprašanje, kako se bo končalo v Evropi, ki je še vedno polna majhnih nacionalizmov in ki niti ni skupna hiša svobodnih ljudi, ampak le skupek držav članic, ki bolj kot ne, vedno gledajo le na lastne koristi.

Trendi so slabi in nič ne kaže, da bi se v prihodnje obrnili na bolje. Rasti tam okoli 1% ne bodo dovolj, da stara celina ohrani svoj stari status. Relativno bogastvo današnjih dni se bo namreč napram tekmecem skozi desetletja zmanjšalo, kar bo pomenilo tudi številne težave. Če si močan, imaš skoraj zagotovoljen dostop do resursov in trgov, če pa si šibek, se lahko hitro spremeniš v kolonijo. Zahodna Evropa sicer res že kar nekaj desetletjih na mnogih področjih deluje kot kolonija ZDA in ji to ne škodi preveč, toda pojavi se lahko kakšna druga velika sila, ki bo na status Evropejcev gledala precej manj prizanesljivo. Na nek način smo Američanom pač to, kar so bili Grki Rimljanom.  Mogoče bomo Kitajcem to, kar so bili Nizozemcem prebivalci današnje Indonezije.

Na žalost smo še vedno sužnji lokalnih politik, ki jih obtožujemo vsega hudega (in res nam lokalna politka pogosto zakuha težave, kakor na primer v Sloveniji), nimamo pa nobenega pravega vpogleda, niti vpliva na delovanje na ravni celote. Razburjati bi se morali nad gospodom Barosom pa se nam zdi, da je mnogo manj pomemben za našo prihodnost, kot gospa Bratušek. Morali bi zahtevati reforme v Bruslju, a jih vedno zahtevamo le v Ljubljani. Na tak način se neuspešna politika ohranja, mi pa ostajamo njeni talci.

Kar potrebujemo je sprememba smeri in hkrati tudi reforme delovanja tako evro območja, kot celotne Evropske Unije. Če tega ne bo, bomo še naprej nazadovali, dokler nekega dne ne bomo spoznali, da je biti drugorazredna sila mnogo bolj neprijetno, kot se od zdaleč zdi. Da, celo Nemci bodo spoznali, da biti kralj na vasi ni ravno neka pomembna funkcija, ko pride na obisk gospod iz mesta.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s