Irska se je rešila iz krize. Res?

Irska se naj bi s pomočjo trojke končno rešila iz krize, nas  obveščajo mediji, toda če je to rešitev, potem nočemo vedeti, kakšen je šele polom. Podatki namreč kažejo klavrno sliko. Da, Irska je mnogo bolj zadolžena, kot Slovenija.

Vprašati se moramo, a je zdaj rešitev iz krize, če se ti BDP še naprej krči (-1,2%), če imaš deficit (-8,2%), če si glede na BDP zadolžen 117,4%, če imaš 12,5% brezposelnost? Nekdo nam tukaj laže. Lažejo nam tisti, ki po vseh teh letih krize, ki se še vleče in vleče, nočejo priznati, da so ubrali napačno pot. Tisti, ki opravičilo za svoje zmote iščejo v minimalni rasti evro območja, v tem, da je Grčija po letih padanja končno dosegla minimalno rast, medtem ko veliko prebivalcev še vedno trpi v bedi.  Takšne uspehe lahko doseže prav vsak, kajti jasno je, da bo po krčenju slej ko prej mora priti rast. Glede na to, kaj se je v evro območju v preteklega pol desetletja zgodilo, bi bilo enako, kot če eurokrati in zagovorniki varčevalne manije sploh ničesar ne bi počeli in bi pustili, da vse hitro zgrmi v globino. Rast bi potem že zdavnaj spet imeli.

V irskem modelu lahko uzremo lastno prihodnost. Potem, ko bo Slovenija razprodala vse svoje premoženje, ko bo rešila bančni sektor, ko bo skrčila javni sektor, ne bo nič na boljšem, a razglašena bo za zgodbo o uspehu. Nikomur ne bo mar, če se bo gospodarstvo še krčilo, če bo brezposelnost visoka, tudi zadolženost nikomur več ne bo šla na živce.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s