Rusija v primežu terorizma pred olimpijskimi igrami v Sočiju

Rusko mesto Volgograd je danes doživelo že tretji teroristični napad od oktobra. Ubitih je bilo najmanj 14 ljudi na trolejbusu, včerajšnji napad samomorilke je veljal želežniški postaji, pri čemer je bilo ubitih 17 ljudi, oktobra je bilo v napadu ubitih šest ljudi.

Čečenski odpor je že dolga leta pritisnjen k tlom in vse kar mu preostane, je terorizem. Doma, v Čečeniji, je režim Ramzana Kadirova brutalno zlomil hrbtenico upornikom, ruske varnostne sile so tudi dosegle kar nekaj pomembnih uspehov, a v naravi dolgotrajnega spopada z radikalno islamistično ideologijo, ki se je vmes razširila iz Čečenije na širše predele severnega Kavkaza  je, da je skorajda nemogoče izkoreniti vse skrajneže. Ti se vedno znova rojevajo, urijo in oborožujejo in za svoje delovanje večinoma potrebujejo le  organizacije v obliki majhnih celic, ki jih ni tako enostavno odkriti celo z najsodobnejšimi sredstvi nadzora. Prav zato te dolge vojne še kar nekaj časa ne bo konec, čeprav je jasno, da terorizem ne more zrušiti ruske nadoblasti nad severnim Kavkazom.

Teroristi pogosto iščejo predvsem medijsko pozornost, saj le tako lahko sejejo strah  in preko javnega mnenja pritiskajo na sovražno politično oblast. Prav tako je eden izmed ciljev terorizma nasilna reakcija oblasti, saj nasilje rojeva več nasilja, jeze in maščevalnosti, kar pomaga h krepitvi  ideologije teroristov. Prav zato je najbolj primeren ruski odziv na terorizem predvsem mirnost in delovanje policijskih in varnostnih sil,  ne pa maščevalnost ali pretirano širjenje panike. Na žalost zna biti terorizem priročni izgovor za krepitev moči države in za avanture v tujini, kar so v preteklih desetih letih dokazale ZDA, za Rusijo pa to ne bi smela biti opcija. Večje vlaganje v državo nadzora terorizma ne bo preprečilo, bo le še omejilo svobodo državljanov, povračilni ukrepi te ali one vrste pa bodo le še prilili olja na ogenj. Mirno obravnavanje teroristov kot kriminalcev, ki si ne zaslužijo drugačnega pristopa kot navadni morilci, je edina prava pot naprej. Če bi Američani tako ravnali po napadih 11. septembra in bi pred roko pravice pripeljali Osamo bin Ladna, ne pa da so se zakopali na tisto pokopališče imperijev v Afganistanu in v puščave z nafto bogatega Iraka, bi jo mnogo bolje odnesli.

Terorizem kot oblika boja nikakor ni mrtev in ne moremo ga pripisovati samo skrajnim islamističnim skupinam, ki sanjajo nove kalifate in smrt svojih sekularnih vladarjev in njihovih tujih zaveznikov. V Evropi se lahko zavoljo gospodarske krize  kmalu pojavita tako levičarski, kot desničarski terorizem. Res pa je, da je muslimanski svet žrtev hudih pretresov, ki rojevajo ekstremizem. Namreč, prav ta svet izgublja v globalni tekmi in vse reke nafte sunitskih monarhij tega ne morejo prikriti. Zavedanje o nesposobnosti domačih vladarjev, pomanjkanje svobode, gospodarski zastoj, šibkost proti drugih silam sveta, vse to so razlogi za rast besnih alternativ. Skrajni islamizem je le ena izmed njih, na žalost v teh časih tudi ena močnejših. Terorizem je pač način bojevanja šibkejših, tistih, ki nimajo bojnih letal, tankov, velikih armad in mornaric, s katerimi bi lahko dosegali svoje cilje pa se zadovoljijo s samomorilskimi napadalci in izstreljevanjem raket na sovražnikova mesta in vasi.

Na žalost je nespamet zahodnih sil s pomočjo Saudske Arabije preko Libije, Sirije, Iraka, tudi Egipta, povzročila okrepitev radikalnih islamistov. Vsa ta leta nestabilnosti in vojne so jim omogočila, da so se izurili v bojevanju in si pridobili potrebno orožje, da se je v prihodnosti bati, da bodo, ko bodo enkrat končali z bojem doma, našli pot v druge dele sveta. Tako ne bi bilo nič presenetljivega, če bi se na avtobusu v Milanu razstrelil nekdanji borec proti Gadafiju v Libiji, ali bi pet pripadnikov uporniške skupine iz Sirije napadlo trgovski center v Londonu.

Za Rusijo je prav uvoz izurjenih bojevnikov iz drugih delov sveta največja nevarnost za okrepitev teroristične dejavnosti. Medtem ko bi skrajni islamizem na severnem Kavkazu sam od sebe počasi odmiral, ga lahko oživi sveža kri iz Sirije ali Libije in denar iz Saudske Arabije, sicer namenjen boju proti velikemu regionalnemu sovražniku Iranu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s