Ne maramo drugačnosti

Slovenija je zelo bela država, kjer ni videti veliko raznolikosti. V kakšnem večjem evropskem mestu boste videli veliko pripadnikov različnih ras, nacionalnosti, veroizpovedi, v Sloveniji bo to bolj težko. Res je, da je tudi v Sloveniji veliko pripadnikov narodnosti, ki so sestavljale bivšo skupno državo, a ti posebej ne izstopajo. Vsaj na zunaj ne. Zato je ta država videti tako enolična in tudi zato je vsaka nenavadnost tako zanimiva, včasih pa sproža tudi sovražne odzive.

Spominjam se kako smo enkrat pred davnimi leti, ko sem še obiskoval srednjo šolo, šli od šole proti avtobusni postaji in je na drugi strani ulice šel en temnopolt mož. “Ta je pa zapečen,” je v smehu rekel sošolec, ki je sicer redno spremljal ligo NBA, kjer je večina igralcev pač temnopolta. A to seveda še ni nič. Še mnogo hujše stvari ljudje govorijo in mislijo. Romi so še najbolj na tapeti, ampak tudi Albanci, Srbi, Bosanci, Hrvati je ne odnesejo poceni, ko se razbesni debata o tem, kdo v tej državi dela, kdo pa samo krade in pobira državno pomoč. Mnogi naši sodržavljani menijo, da ne potrebujemo tujcev, saj da nam samo delajo škodo.

Homoseksualci so samo še ena takšna skupina, ki ne spada v ‘normalno’ večino in v preteklih letih sem se naposlušal najbolj neverjetnih domislic na njihov račun. Če bi bil homoseksualec, bi si verjetno delal mnogo več skrbi, tako pa neumne besede gredo mimo mene. Resnica je takšna, da se pogosto težko poistovetimo s težavami drugih, saj nimamo njihovih izkušenj. Ker žaljive besede ne letijo na naš račun, samo odmahnemo z roko in gremo naprej.

Jure Mesarič na svojem blogu Drugi Dom piše o zdravniku brez občutka za lepo vedenje. O tem, kaj si je ta specialist privoščil v pogovoru s pacientom, si lahko preberete na njegovem blogu. Sam sem slišal že mnogo hujše izpade. Od nagnusnih oznak, do tega, da bi vse homoseksualce bilo potrebno zapreti v vagone in izgnati, ali pa iz njih narediti milo in tako dalje. Neumnosti, seveda, ampak zavedati se moramo, da je v tej državi veliko takšnega razmišljanja, ki se skriva pod površjem in ki dostikrat na plan privre v anonimnih komentarjih na raznih spletnih straneh, medtem ko drugače v medijih večinoma zadobi bolj kulturno obliko nasprotovanja.

Ena izmed težav te države je tudi pomanjkanje odprtosti. Odprtosti, ki onemogoča, da bi sprejemali nove načine razmišljanja in se prilagajali hitro spreminjajočemu se svetu. To je tako na področju gospodarstva, delovanja države, kot tudi v čisto navadnih medčloveških odnosih. Ne trdim, da  v najbolj naprednih državah tega sveta ni mogoče najti podobnih izpadov, kot sem jih opisal, a vsekakor se zdi, da smo Slovenci zelo zaprt narod. Če nič drugega, vam to dokazuje že zelo pomankljivo zanimanje za zunanjo politiko, kot da bi Slovenija bila prijetna dežela Hobitov, ki ne potrebujejo sveta tam zunaj. Pa nismo čisto nič prijetna dežela in tudi od tujine smo zelo odvisni.

2 thoughts on “Ne maramo drugačnosti

  1. Sašo, kot rojen in živeč na Obali praktično ne preživljam nič od tega, kar omenjaš, saj je drugačnost na splošno na Obali stalnica že krepkih desetletij….tukaj je povsem sprejemljiva drugačnost že zaradi strukture prebivalstva v multikulturnosti, svojo odprtost pogledov pa dodatno prispeva še Luka z obiskovalci iz ladij…recimo objemanja in poljubljanja istospolnih na javnem mestu so tudi zame stalnica že od malih nog in povsem sprejemljiva in razumljiva, kakor še cel kup primerov….
    mislim, da je že moja generacija, sploh pa večin adanašnje mladine, že zelo odprtih do drugačnosti, seveda pa se bodo vednno našli kreteni, ki se bojijo še lastne sence in bodo delali zdrahe in bolj kot grem v notranjost Slovenije, več zaprtosti in nesprejemanj drugačnosti opažam, pri čemer so še vedno glavna “ovira” starejši s konzevativnostjo razmišljanja, ki jo vtiskajo svojim potomcem….
    saj je v bistvu enostavno…..kdor ne razume, da je sam ravno tako drugačen za ostale, a kljub temu mnogim sprejemljiv, ta tudi noče razumeti drugačnosti in ostaja mentalni revež….

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s