Bi Kitajska pridobila z združitvijo Koreje?

V The Diplomatu Shannon Tiezi piše o morebitnih koristih korejske združitve za Kitajsko. Medtem ko je Južna Koreja ameriška zaveznica, Peking podpira Sever v želji, da bi preprečil združitev, ki bi na kitajsko mejo pripeljala ameriške sile. Čeprav režim v Pjongjangu povzroča veliko sivih las in zahteva svoj delež pomoči, da se sploh lahko obdrži pa je strah pred negotovo prihodnostjo dovolj velik, da Kitajska svojega zaveznika ne pusti na cedilu.

Zlom režima v Severni Koreji bi lahko v najslabšem primeru pomenil vojno, v malo boljšem pa poplavo beguncev in potrebo po velikem investiranju tako denarja, kot tudi sil, da bi se država stabilizirala. Če bi do združitve z jugom prišlo v korist Seula, bi to bržkone pomenilo, da bi levji delež obnove severa nosil prav jug,  ampak kljub temu bi v vmesnem času do stabilizacije razmer tudi Peking moral prispevati svoj delež. Nobene garancije ni, da bi po združitvi ameriški vojaki zapustili državo, saj je že propad Sovjetske Zveze pokazal, da Američani za širjenje svojega vpliva ne potrebujejo kakšne posebne grožnje, ampak nenehno širijo meje svoje moči. Ker je Kitajska vedno večji igralec na globalnem prizorišču, bi bila skušnjava, da Američani v Koreji še okrepijo svojo prisotnost, ali jo vsaj ohranijo, zelo velika, saj bi na tak način imeli oporišče za delovanje proti Kitajski prav na njeni meji.

Peking si zato želi Severno Korejo, ki bi posnemala kitajski model razvoja in bi tako ostala neodvisna država.

Ne morem se strinjati z avtorico, da bi Kitajska pridobila z združitvijo Koreje. Prej bi si na mejo nakopala Američane, medtem ko bi Korejci skušali ohranjati ravnotežje med gospodarskim sodelovanjem in vojaškimi povezavami, ki bi onemogočale tako japonsko kot kitajsko nadvlado.

Even if a unified Korea was unwilling to cut military ties with the U.S., it’s unlikely that the country would make any moves that overtly threaten China, such as allowing U.S. troops to be stationed above the 38th parallel. As noted above, South Korea’s economic ties with China are hugely important. The South Korean government simply cannot afford to antagonize China, and would likely consult with the Chinese government to ensure Korean unification happened on terms Beijing could accept.

Also, in the event of unification, China would be even more economically important to Korea. Korea would face a massive rebuilding project in the underdeveloped and impoverished north. China would be the logical choice to help jump-start this region’s new economy, which would fulfill China’s long-held dream of full access to North Korean markets and resources. In addition to reaping the economic benefits of new contracts and trade flows, China would also make itself even more indispensable as an economic partner for a unified Korea.

Long-term, Korean unification could be a win for China, both economically and politically. This is especially true if South Korea were to believe that China played a positive role in the unification process. The South Korean good-will China would win from such a move is incalculable, and would go a long way towards cementing a new China-South Korean partnership. On the other hand, if China is seen as actively preventing unification, it could easily cause the relationship with South Korea to go sour.

Kakorkoli, zelo zanimiva regija. Ne glejte več v Evropo, ko razmišljate o prihodnosti in centrih moči, glejte proti vzhodni Aziji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s