Kako lahko prebivalstvo Iraka kljub vsemu nasilju še vedno raste?

Odgovor seveda leži v večjem številu rojstev kot smrti. BBC poroča, da je v Iraku vsako leto okoli 600000 ljudi več, družine pa imajo povprečno po štiri otroke.

Je to presenetljivo? Koga čudi, da lahko država ujeta v državljanjsko vojno, napadena s strani velike sile, žrtev terorizma, na koncu konča z za tretjino večjim prebivalstvom, kot pred začetkom? V Iraku živi okoli 33 milijonov ljudi, leta 2003 pa jih je bilo 25 milijonov. Da milijoni beguncev in 100000 mrtvih kot posledica vojnega nasilja tega ne morejo spremeniti? Da na drugi strani visoko razvite zahodne države, ki se ne soočajo z omembe vrednimi grožnjami, ohranjajo približno enako število prebivalcev, ali pa le počasi rastejo in še to pogosto zaradi priseljevanja?

Mene to niti ne čudi. Mislim, da bi bile posledice vojne v Nemčiji povsem drugačne in bi ljudje imeli mnogo manj otrok, toda ko enkrat kombiniraš revščino, primerno religijo ali ideologijo in žensko neenakopravnost, dobiš zmes, ki proizvaja več otrok, kot če se  v krizi znajde bogata, materialistična, enakopravna družba. Spreminjanje družbenih vrednot je tisto, ki na dolgi rok manjša rodnost, ne materialna preskrbljenost.

S čimer pridemo do teorij zarot, po katerih nevidna elita dela na tem, da bi z boleznimi in vojnami zmanjšala človeško prisotnost na tem planetu. Očitno je, da tak način ne deluje. Če obstaja kakšna zarota, je ta povezana s spreminjanjem vrednot posameznikov, ki si drugače postavljajo življenjske prioritete.

2 thoughts on “Kako lahko prebivalstvo Iraka kljub vsemu nasilju še vedno raste?

  1. Hans Rosling je našel korelacijo med daljšo pričakovano življensko dobo in manjšim številom otrok, ki drži povsod razen morda na Filipinih (predstavitev najdeš med TED posnetki). V Iraku je življenski standard in pričakovana življenska doba drastično padla in pričakovano se je povečalo število otrok na žensko v plodnem obdobju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s