Afganistan po poti Iraka

Po trinajstih letih vojne bo leto 2014 tisto, ko se bodo tuje sile večinoma umaknile iz Afganistana, če predsednik Hamid Karzai, ali njegov naslednik, ne bo podpisal sporazuma za podaljšanje njihove prisotnosti. Trenutno je v državi 57ooo tujih vojakov, polovica Američanov.  Pri tem bodo voditelji držav, ki so v vojni sodelovali, če bo do umika prišlo, morebiti razglasili zmago ali vsaj trdili, da so uspešno opravili nalogo, toda resnica bo drugačna. Resnica bo, da bo Afganistan po umiku tujih sil podoben Iraku po umiku tujih sil, ne glede na to, ali bo do umika prišlo letos, ali naslednje leto.

V Iraku se oblasti v Bagdadu pripravljajo, da iz rok ekstremistov iztrgajo mesto Faludžo, mesto, ki so jo Američani dvakrat oblegali in osvojili, zdaj pa je zaradi krepitve skrajnih islamistov v regiji, predvsem zaradi vojne v Siriji, spet tarča oblege. Vsa notranja nasprotja so v državi ostala in bombni napadi, spopadi in masakri se nadaljujejo. Irak je nestabilna država. Vprašamo se lahko, ali je bila ameriška okupacija Iraka napaka, ki je povzročila le več težav, kot je prinesla rešitev in to še za zelo visoko ceno za ZDA same. Da, bila je. Eno zlo je nadomestilo drugo in namesto krutega diktatorja, ki je zagotavljal stabilnost, smo sredi Bližnjega vzhoda dobili državljanjsko vojno, kjer so se začele risati fronte večjega spopada med suniti in šiiti, med Saudsko Arabijo in Iranom. V Bagdadu so prevladali, na čisto demokratičen način, oblast prevzeli prijatelji islamske republike in v Teheranu so s tem zagotovo zadovoljni. Ubijanje se nadaljuje še zdaj in luči na koncu tunela še ni videti.

V Afganistanu uporniki v senci čakajo, da se jim pokaže priložnost, da znova prevzamejo oblast. Talibani so, na to se moramo spomniti, prvič na oblast prišli po obdobju razsula, s pomočjo sosednjega Pakistana. To bi se v najslabšem primeru  lahko zgodilo še enkrat, čeprav so vladne sile številčne, dokaj dobro opremljene in so bile deležne tujega urjenja. Kar vladarju v Kabulu omogoča, da se bo lahko še oklepal oblasti, tudi če mu bodo uporniki začeli povzročati mnogo več sivih las, kot doslej. Na kratko, podobno kot v Iraku, veliko napadov, ki pa jih svetovni mediji ne bodo več pokrivali, ker ne bodo imeli interesa.

Vojni v Iraku in Afganistanu sta za zahod, predvsem za ZDA, velik poraz. Za več kot 8000 mrtvih vojakov, na tisoče ranjenih, milijarde $ porabljenih, nista bili ustvarjeni dve delujoči, zavezniški državi, ampak imamo zdaj dve zelo nestabilni, ki lahko v prihodnosti padeta v roke skrajnežem. Ne, ni se splačalo posredovati, ne glede na tako imenovano vojno proti terorizmu. Če kaj, je ta vojna samo zaostrila razmere in je bila past, ki so jo skrajneži pripravili ZDA, da bi z večjo vojno pridobili več privržencev. Kar jim je povsem uspelo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s