Ukrajinska oblast z vojsko nad Slavjansk

Kar se je napovedovalo nekaj dni, se je v petek zjutraj uresničilo. Na dan so namreč prišla poročila, da bi naj IMF Ukrajini posojilo pogojeval z zavzetjem vzhodnega dela države. Prav tako so v četrtek zahodni novinarji zapustili Slavjansk in na twitterju so se pojavile napovedi napada.  Branilci mesta, pripadniki pro ruskih oboroženih skupin, so tako zagotovo bili pripravljeni.

O razmerah v ukrajinski vojski lahko samo ugibamo, a iz dogodkov do zdaj je jasno, da ne gre za posebej trdno organizacijo. Leta zapostavljanja, slabo plačilo in vprašanje lojalnosti novi oblasti, vse to je pripeljajo do tega, da ima Kijev na papirju velike sile, v praksi pa je od teh videti bolj malo učinka. Na Krimu so bile ukrajinske sile soočene z dobro organiziranim nasprotnikom in popolnoma poražene, ne da bi bilo z ruske strani potrebno kakšno večje nasilje. A Krim se je že odcepil in ukrajinske oblasti bi lahko do zdaj vojsko že reorganizirale in nabrale dovolj velike sile za obračun z uporniki. Zgleda pa, da temu ni tako. Vsa tista poročila o množicah prostovoljcev, ki da se javljajo v ukrajinsko vojsko in novo ustanovljeno gardo, so očitno bila zavajajoča.

 photo hksl_zps30b08f02.jpg
Sestreljen ukrajinski helikopter

Ukrajinska vojska je tako v petek v napadu na Slavjansk izgubila dva helikopterja in ubita sta bila dva vojaka, mesta pa ni zavzela. Ubiti so bili tudi trije uporniki. Čeprav zahodni politiki in ukrajinske oblasti nenehno ponavljajo, da je med uporniki tudi ruska vojska, dokazov za to ni in prej je res, da gre za domače ljudi, ki ne priznavajo nove oblasti in ki so del ruskega nacionalnega prebujanja. To ne pomeni, da nekaj orožja niso dobili tudi iz Rusije, toda v tem konfliktu je mnogo manj kot orožje pomembno število ljudi, ki so se pripravljeni boriti. Orožja je namreč dovolj. Kakorkoli, dejstvo, da mesto ni padlo takoj, kar se seveda še lahko zgodi, priča o neurejenih razmerah v ukrajinskih oboroženih silah. Povrhu se te soočajo še s civilisti, ki jim nasprotujejo in onemogočajo premike, kar na laž postavlja trditve, da gre v zavzemanju vladnih stavb na vzhodu in jugu Ukrajine za ruski terorizem, uvožen iz Moskve.

 photo slav1_zpsb2346a14.jpg

Prebivalci Slavjanska blokirajo ukrajinske oklepnike

Ukrajinske oborožene sile, bodisi vojska, nova garda ali pripadniki nacionalističnega desnega sektorja, bodo operacije v Slavjansku skoraj zagotovo nadaljevale. Čas bo pokazal, ali jim bodo branilci kos, pravi napad pa šele prihaja. Iz Krima so medtem prišle vesti, da se jim na pomoč odpravljata dva bataljona prostovoljcev, počakati pa moramo še na odziv Kremlja.

Lahko rečemo, da je Ukrajina že v državljanjski vojni? Ne vem kako drugače bi dogajanje sploh lahko imenovali. Da bi bile stvari še hujše, so v Odesi namreč izbruhnili množični pretepi med proruskimi aktivisti in nacionalisti, pri  čemer bi naj bilo ubitih več ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s