Kitajska pred obalo Vietnama postavila naftno ploščad

Kitajska se kot rastoča velesila sooča s problematičnimi odnosi s sosedi, ki jih pogosto ne zna razrešiti na način, ki ne bi puščal grenkega priokusa. Oziroma, pogosto se obnaša kot slon v trgovini s porcelanom in za rastoče zavezništvo proti sebi v regiji si je v veliki meri kriva sama.

Jasno je, da vzhodna Azija postaja nov center sveta in da je kitajska rast prav zastrašujoča ne le za Američane, katerim se maje globalna prevlada, ampak tudi za sosede, ki zaradi manjšega prebivalstva, ozemlja in resursovz njimi  ne morejo tekmovati. Niti Japonska ne. Prav zavoljo tega imajo ZDA možnost proti Kitajski ustvariti zavezništvo, s katerim jo bodo skušale čim bolj izolirati.

Poteze, kakršna je zadnja kitajska proti interesom Vietnama, ko so na sporno področje, ki si ga lastita obe državi, privlekli naftno ploščad, le še krepijo nasprotovanje sosed. Kitajci so pripeljali kar 70 ladij, ki so se z vodnimi topovi spopadle z vietnamskimi, nekaj kar je Vietnamce vsekakor prepričalo, da imajo opravka s silo, ki se ne ozira na njihove interese in je pripravljena iti v ekstreme, da bi uveljavila svoje. Vietnamci seveda niso edini s takšno izkušnjo.

Dolgoročno kaže na vzpostavitev ravnotežja med Kitajsko na eni strani in na ameriško vodeno zavezništvo njenih sosed na drugi strani. Težko, da se bodo države kot Japonska, Vietnam ali Južna Koreja, sploh pa Tajvan, zanašale samo na ameriško vojaško moč, prej bodo skušale same okrepiti svoje vojaške sposobnosti. V primeru Japonske že vidimo premik k večji militarizaciji in preusmeritev pozornosti s severa države, proč od Rusije, na jug, proti Kitajski.

Glede na to, da se v Evropi zaostrujejo nasprotja med Rusijo in zahodom, se lahko zgodi, da bomo v prihodnosti deležni rusko kitajskega zavezništva na eni strani in na ZDA, EU in številne vzhodno azijske države na drugi strani. Zanimivo bo videti, kam se bo pri tem uvrstila Indija. Indija je namreč država, ki ima dobre odnose z Rusijo in malo manj dobre s Kitajsko, v preteklih desetletjih pa je veliko stavila na svojo neuvrščenost in nevtralnost.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s