Negativnost pozitivnih misli

Oliver Burkeman v Oni o iluziji, da lahko samo s pozitivnimi mislimi dosežeš vse, kar si želiš:

če ljudem rečeš, da je vsak uspeh v celoti odvisen od njihovih misli, to spodbuja tudi prepričanje, da so neuspehi odvisni samo in zgolj od negativnih misli, od njihove lastne nezmožnosti.

Mnogi trdijo, da si sam odgovoren, če trpiš razne kronične bolezni, ali pa si zelo reven, ker nisi razmišljal prav, sam si pritegnil vse te slabe okoliščine. Najbolj hudobna stvar, ki jo lahko rečete človeku, je, da si je za vse grozne reči, ki so se mu zgodile, kriv čisto sam. Mislim, da se da bolj prefinjeno reševati probleme lakote in bolezni kot z obtoževanjem.

Po mojem gre za tisto staro iskanje odgovora na vprašanje, zakaj se nam v življenju dogajajo slabe stvari, zakaj se slabe stvari dogajajo dobrim ljudem. Od svetopisemskega Joba, do Holokavsta, do večne nezadovoljenosti modernega kapitalističnega sveta,  vso človeško zgodovino nas to vprašanje bega. Eden izmed odogovor je tudi tisti, da se nam slabe stvari dogajajo zato, ker jih privlačimo z negativnostjo in da moramo le spremeniti svoje razmišljanje in se nam bodo odprla vrata v raj.

Težko verjetno. Le še ena megla, ki se jo prodaja žalostnim in nezadovoljnim ljudem.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s