Nezadovoljstvo se širi po Evropi

Na tokratnih volitvah v Evropski parlament so velik uspeh dosegle tako imenovane evroskeptične stranke, medtem ko je po drugi strani udeležba ostala dokaj nizka. Med evroskeptike se večinoma prišteva skrajne desničarske stranke, ki bi želele EU kar ukiniti, ampak takšen pogled je v resnici naiven in v službi tistih, ki bi radi vse obdržali tako, kot je bilo do zdaj. V lasti nekaj političnih strank tako imenovanega centra, ki skozi apatijo množic ohranjajo svojo prevlado.

Ne obstaja le ena vrsta evroskepticizma, takšnega, ki želi vrnitev v dobo nacionalnih držav in evroskepticizem ni omejen samo na politično desnico. Grška Syriza je  primer levega evroskepticizma, ki ne dela na razpadu Unije, ampak na radikalni preobrazbi le te. Skepticizem do tega, kar Evropska Unija v tem trenutku je, je le posledica slabih razmer in želja po spremembah. Če teh sprememb ne bodo prinesle že ustaljene politične sile, jih bodo čez čas pač nove, bolj radikalne.

Če te razmere preslikamo na Slovenijo, ki niti ni kaj posebnega, prej le del evropskega juga, lahko vidimo krepitev novih političnih sil, ki vznikajo kot gobe po dežju. Zagotovo so za zdaj te sile v veliki večini le projekti enih in istih elit, ampak kandidatov za to igro bo počasi zmanjkalo. V primerju Združene levice se že zdi, da je temu tako in da bolj radikalna levica odžira podpora bolj zmerni, to se pravi socialnim demokratom. Pri tem niti približno nočem trditi, da je radikalnost slabša opcija kot zmernost, saj nam je ravno ta zmernost prinesla poglabljanje krize.

V resnici ni nič slabega, če se pojavljajo alternative, ki jih stare politične sile imenujejo za radikalne. Prinašajo namreč večjo možnost izbire in volilno telo je zaradi tega lahko le hvaležno. Je pa nevarno, če te alternative prestopijo meje dobrega okusa, v odkrit fašizem ali revolucionarni komunizem na primer. Da se kaj takšnega ne bi zgodilo, so na odgovronost poklicane tudi že ustaljene politične sile, ki morajo poiskati vzroke nezadovoljstva in zanje poiskati ustrezne rešitve, ne pa le pljuvati po vsaki novi konkurenci.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s