Mosul padel v roke skrajnežev

Drugo največje iraško mesto so zavzeli pripadniki skrajne organizacije ISIL (Islamske države Iraka in Levanta), s čimer je iraška oblast v Bagdadu doživela še en hud poraz. Izpod nadzora Malikijeve vlade sta že pred meseci bila iztrgana Faludža in deli Ramadija.

Iraške oborožene sile so se izkazale za popolnoma neuporabne, saj so preprosto zbežale in za seboj pustile ogromno orožja. Prihod islamistov je sprožil tudi masiven beg prebivalcev mesta, čeprav so le ti zatrdili, da se niso prišli boriti z njimi.

Kakšna je razlika med islamističnim upornikom v Siriji in v Iraku, vprašate? Eden je zaveznik ZDA v boju proti Asadovemu režimu, drugi pa je terorist v boju proti demokratično izvoljeni oblasti v Bagdadu. Čeprav, jasno je tudi, da iraške oblasti niso ravno najbolj zanesljiv ameriški zaveznik in se bolj nagibajo k Iranu. V večji igri namreč v sosednji Siriji potega boj med Iranom in zavezniki, med katere se prišteva tudi Irak in zahodnimi silami, Saudsko Arabijo in različnimi uporniškimi skupinami. Med temi skupinami so nekatere prav zlovešče in predstavljajo ne le nevarnost sirskemu režimu in prebivalstvu, ampak tudi tistim, ki jih podpirajo.

Razlike med islamističnim upornikom v Iraku in v Siriji seveda ni ravno velike. Kar se dogaja, je izvoz nestabilnosti iz Sirije v že tako nikoli pomirjen Irak, ozirma v sunitski del te države. Po vseh teh letih tako imenovane vojne proti terorizmu, so prav tisti, ki so jih bila najbolj polna usta te vojne, povzročili da so se skrajneži neverjetno razmnožili. V Afganistnau vojna še vedno poteka, v Pakistanu je ravno prišlo do drznega terorističnega napada na letališče v Karačiju, v Jemnu se boji tudi nadaljujejo, v Libiji se ne ve, kdo pije in kdo plača. V Siriji in Iraku pa nastaja neka nova tvorba, za katero se je bati, da bo na koncu postala nek nov talibanski Afganistan.

In medtem ko ZDA na eni strani z brezpilotnimi letali ubijajo skrajneže, jim na drugi strani v Siriji pošiljajo pomoč, čeprav se, vsaj upati je tako, trudijo da bi orožje prišlo v roke bolj liberalnih upornikov. Kar je na terenu potem verjetno skorajda nemogoče narediti in so orožja deležni vsi uporniki.

Če bo sredi Bližnjega vzhoda nastala resnično skrajna, islamistična tvorba, se je bati, da bo na koncu nujna nova intervencija zahoda.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s