Soočenje na Pop tv kot šov Jerryja Springerja

Pop tv je v četrtek zvečer pripravil svoje prvo soočenje v predvolilni kampanji za predčasne volitve. Povabljeni so bili številni, a ne vsi, ki lahko mešajo štrene na volitvah. Piratov in Združene levice ni bilo, prav tako ne Igorja Šoltesa, za katerega vedno bolj kaže, da je že tako odpisan in zadovoljen s svojim položajem evro poslanca. Bili pa so Dejan Židan, Zoran Janković, Ljudmila Novak, Miro Cerar, Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Franc Bogovič in politik, ki ima v petek zmenek z zavodom za prestajanje kazni zapora, Janez Janša.

V soočenju pa je sodelovala še ena zelo pomembna oseba, ki ni zmogla obdržati svoje nevtralnosti, iskati razlike med kandidati in jih predstavljati volilcem, ki se na koncu morajo sami odločiti, komu nameniti svoj glas, voditeljica Petra Kerčmar. Problem tega soočenja je vsekakor bila voditeljica, a tudi format sam, ko se je vse skupaj prelevilo v zabaven šov, v katerem so bili politiki predstavljeni kot nesposobni amaterji, ki jim mora voditeljica soliti pamet in skakati v besedo. Nekako v smislu resničnostnih šovov, ki tudi delujejo na podobni ravni, se pravi da množice najdejo ljudi, nad katerimi se lahko zgražajo in jih obsojajo. Prav takšen medijski pristop je soodgovoren za nezaupanje v politiko in apatijo množic, ko se sicer sposobni ljudje v takšen cirkus nočejo spuščati.

Da Petra Kerčmar očitno verjame, da je pot naprej za Slovenijo v nižjih davkih in bolj ekonomsko liberalni politiki, ni nič narobe, narobe pa je, ko skozi vodenje svoje mnenje vsiljuje kot edino zveličavno resnico. Volivci bodo že sami presodili, ali hočejo višje davke, razbremenitev gospodarstva, zasebno šolstvo, državno lastnino, razprodajo le te in tako naprej. Voditelj takšnega soočenja mora postavljati vprašanja in ne vsiljevati svojega mnenja, vprašanja pa morajo biti takšna, da se čim bolj razjasnijo razlike med kandidati.

Velik problem takšnih soočenj je tudi število kandidatov. Preprosto ostane premalo časa, da povedo kar bi morali. Po drugi strani lahko tisti, ki nimajo ničesar za povedati, ostanejo skriti za poceni parolami. Še več, na koncu so vsi prisiljeni v poceni slogane, kratke stavke tipa, nočemo višjih davkov ali znižali bomo brezposelnost ali ne bomo prodali Mercatorja. Da bi lahko razložili kako to mislijo narediti, bi potrebovali veliko več časa. A potem bi tudi soočenja trajala po nekaj ur.

Kakorkoli, zadnja javnomnenjska anketa Ninamedie Stranki Mira Cerarja napoveduje bleščečo zmago. V tem trenutku sem vedno bolj v dvomu, da soočenja, kakršno je bilo četrtkovo na Pop tv, lahko radikalno spremenijo raven podpore kateremukoli kandidatu. Sploh še, ko je na sporedu tudi nogomet. Večini se mora takšen spektakel namreč zagabiti in prevladajo že prej zgrajena mnenja. Ampak potem, bo že čas pokazal, ali celo takšne predstave kot včerajšnja ne vplivajo odločilno na podporo.

3 thoughts on “Soočenje na Pop tv kot šov Jerryja Springerja

  1. Bolje ne bi mogel povzeti tega, kar se dogaja tekom te predvolilne kampanje. Tudi današnje soočenje je bolj spominjalo na kakšno epizodo Kmetije, kot pa na srečanje različno mislečih strokovnjakov, od katerih bo nekdo v kratkem vodil državo.

    Priča smo padcu standardov obnašanja medijev pod sprejemljive meje. Žal niso šikanirani le politiki, pač pa tudi drugi strokovnjaki v javnih službah, zlasti v zdravstvu. Sprašujem se, kaj točno je vloga danega medija v Sloveniji in kje se predstavniki naučijo tako nekulturnega diskurza.

    Ob tem pa me najbolj preseneča toleranca s strani kandidatov, ki kakor soodvisna žena alkoholika vedno znova prihajajo nazaj, čeprav so vsakič zlorabljeni na enak način. Je medijsko izpostavljanje res toliko vredno? Morda bi lahko vsi kandidati simbolično presekali politične pregrade in preprosto bojkotirali takšne burleske ter od uredništev zahtevali strokovno strukturo debate. V ospredje postavljeni kandidati in njihovi programi, z vprašanji s strani nepolitičnih strokovnjakov iz prakse, ne pa ad hominem napadi in vsesplošno pljuvanje po vsem, kar se ne sklada s svetovnim nazorom neukih voditeljic.

    1. Slovenska politika nima denarja, da bi si lahko plačala drage kampanje, spote, plakate, cele oddaje. Zato pa izkoriščajo, to kar je možno, soočenja na tv, kjer imajo zastonj dostop do volilnega telesa. V zakup pa vzamejo, da lahko prodajajo le slogane, globlje v programske rešitve pa ne morejo. Nekaterim to celo ustreza, ker niti nimajo dobro razdelanih programov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s