Lojze Peterle o grehu, če ne voliš stranke s predsednikom v zaporu

Piše Lojze Peterle na svojem facebook profilu:

V nedeljo sem bil na zlati maši moža, ki z vso resnostjo in predanostjo jemlje svoje meniško poslanstvo. Spoštujem ga in se mu hvaležen.

Zlatomašni pridigar se je odločil, da bo ob tej priliki razodeto resnico prenesel tudi na politično področje. Svetoval nam je, naj volimo stranko, ki ima predsednika v zaporu, če nočemo biti v grehu.

Najprej me je imelo, da bi na glas zaklical – “Gospod pater, ne tu in ne tako.” Spomnim se, da smo krščanski demokrati ob prvih demokratičnih volitvah sprejeli sklep, da ne bomo plakatirali po cerkvenih stavbah.

Po maši me je nekaj ljudi vprašalo, če bom kaj reagiral. Nekateri niso verjeli, da so prav slišali. Govoril sem tudi s kandidatom stranke, ki ni bila priporočena. Potem sem se vprašal, komu naj pišem, če bi že pisal. Janši gotovo ne, ker te pridige ni naročil. Nadškofa nimamo ne v Ljubljani, ne v Mariboru. Naj pišem volilni komisiji?

Prišel sem do spoznanja, da nima nobenega smisla, da kam pišem. V tej deželi se besede stekajo v gluho lozo, zlasti če so na strani načel in kriterijev.

S tem zapisom se ne opredeljujem do Janše in vsega, kar se njemu in njegovi družini dogaja, to sem storil že drugje. Ker se imam kot laik za del Cerkve, želim, da moja Cerkev dobro razlikuje, kaj gre Bogu in kaj cesarju. Tako bo najbolj koristila tudi tistim, ki se jim godijo krivice.

Trinajstega julija, če bo vse po sreči, bom šel na volitve. Volil bom stranko, ki je pridigar ni priporočil. (Oglasil bi se tudi, če bi jo!) In ne bom živel z zavestjo, da sem storil greh.

Na žalost se zdi, da se je celo med nekatere duhovnike naselila miselnost, da je edina možna izbira na volitvah SDS. Še več, bati se je celo, da kateri še celo ne verjame, da sta NSi in SLS le udbovska projekta, s katerima se skuša onemogočiti edinega politika, ki lahko reši Slovenijo. Lojze Peterle ima seveda prav. Cerkev ni mesto za takšne pozive.

4 thoughts on “Lojze Peterle o grehu, če ne voliš stranke s predsednikom v zaporu

  1. Zaradi pretekle dinamike v RKC, je to razumljivo. Papež paranoidnim ovcam še ni imenoval enega pametnega pastirja, ostala sta ”za dom spremna” Glavan in Lipovšek, večjo vlogo so pa objektivno dobili laiki. Svet katoliških laikov (skrajšano: svet katolibajekov) se je pa v bloku postavil za Janšo. Sami katolibajeki so, razumljivo, bolj navezani na borbeni katolicizem iz 30-ih let 20. stoletja, ki ga je vestno razpihoval nogirani metropolit Stres, katerega zastavo je pa iz politične kalkulacije prevzela SDS (social-demokrat Pučnik se gotovo obrača v grobu). Tako da je obdobja pragmatičnih pastirjev konec in na plan bodo prišli popadljivi katolibajeki.
    Ampak, saj je bolje, da potonejo skupaj z Janšo, kot da bi se pa še naprej šlepali na slovenski politični sceni preko SLS in NSi. Slednjima bo, to upoštevajoč, SDS posesala glasove in ju morda privedla do izpada iz parlamenta.

  2. Meni Bog pravi, da je Janša zlo. Lažnivec, prepirljivcev in zamerljivec in še kaj hujšega. Ampak vere ne gre izkoriščati zato, da se pridobiva poceni politične točke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s