Kaj vse veleposlaniki počnejo za svoje države

Pa jo imamo, po moje glavno afero predvolilnega časa in zakuhali so si jo kar glavni akterji sami. Čeprav je možno, da jo bosta na koncu Karel Erjavec in Alenka Bratušek odnesla brez prask pa temu ne bi smelo biti tako. To, kar nam pripoveduje bivši veleposlanik republike Slovenije v Avstraliji, Milan Balažic, je namreč precej grd pogled na zakulisno delovanje naše države.

RTV Slo:

Nekdanji veleposlanik Slovenije v Avstraliji Milan Balažic pravi, da ga je zunanji minister Karl Erjavec odpoklical s položaja zaradi predvolilnih špekulacij in pod pritiskom predsednika Boruta Pahorja.

Balažic je na tiskovni konferenci v Ljubljani dejal, da je žrtev političnega pogroma, ki ga je nad njim izvajal celotni politični vrh: poleg predsednika republike predsednica vlade Alenka Bratušek in nekdanji predsednik SD-ja Igor Lukšič. Njega je predsednica vlade ustno pooblastila za koordinatorja sodelovanja z Omanom, saj je bila za to oblikovana posebna skupina, je pojasnil Balažic in dodal, da so z njegovim odpoklicem vsi hoteli prikriti lastno vpletenost.

Balažic je letel z mesta veleposlanika v Avstraliji, ker je na slavnostni sprejem povabil in se tudi srečal z Nicholasom Omanom, človekom, ki je v času osamosvajanja Sloveniji prodajal orožje in ki je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi pedofilije. Kakor zdaj kaže, se je slovenska država s tem človekom bila pripravljena vsaj pogovarjati, ker bi le ta naj bil Sloveniji pripravljen podariti zemljišče v Bosni in Hercegovini, pod katerim bi se naj nahajala nafta, vrednem 60 milijonov evrov.

Večer:

“Moj odpoklic predstavlja eno največjih politizacij slovenske diplomacije v zgodovini samostojne Slovenije,” je začel predstavo svoje resnice Balažic. Prst je uperil v štiri glavne protagoniste pogroma nad njim, in sicer zunanjega ministra Karla Erjavca, predsednika Boruta Pahorja, premierko Alenko Bratušek in Igorja Lukšiča, ki je kot pobudnik zaupne diplomatske dejavnosti tudi koordiniral stike med Balažicem in Omanom, vladni vrh pa je bil s tem seznanjen. “Odpoklican sem bil namreč zato, ker sem dosledno izvajal vladna navodila, in ne ker jih ne bi. Kot diplomat sem postal žrtev politike zato, ker sem sledil navodilom nadrejenih, ki niso sposobni sprejemati odgovornosti za svoja dejanja,” pravi Balažic.

Stvari, ki jih veleposlaniki delajo za svoje države. Namreč, težko je verjeti, da bi Balažic ob vsej nevarnosti za svoj status, deloval na svojo roko. Očitno je, da je do komunikacije najmanj z bivšim predsednikom SD, prišlo. Po drugi strani Alenka Bratušek in Karel Erjavec Balažiceve navedbe zanikata. Kar je razumljivo, saj si tik pred volitvami ne želita odgovarjati na neljuba vprašanja. Toda na vprašanje, ali je slovenska država, četudi v boju za lastne interese, pripravljena sodelovati s spornimi posamezniki, bo slej ko prej treba odgovoriti. Odgovoriti pa bo treba tudi na vprašanje, ali razen uradne zunanje politike, obstajajo še drugi, bolj neformalni kanali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s