Stanje na bojiščih jv. Ukrajine 28. julija 2014

Zemljevid bojišča v jv. Ukrajini. Roza je ozemlje upornikov, z Doneckom na zahodu in Luganskom na vzhodu. Ukrajinska vojska pogosto vdira globoko v to ozemlje in do bojev prihaja v mestih, kot so Gorlovka, Snežni, Šaktjorsk…. Del ukrajinskih sil je obkoljen med položaji upornikov in rusko mejo. Od tam prihajajo poročila o dezertacijah in hudih izgubah, Ukrajinci pa trdijo, da jih preko meje obstreljuje ruska vojska. Nekateri ukrajinski vojaki so, da bi pobegnili pred boji, prešli čez mejo in se predali v Rusiji.

 photo BtnpnXtIgAAa2Xtjpglarge_zps93a3a0c2.jpg

Ukrajinska vojska skuša presekati preskrbovalno pot med obema največjima mestoma, zaradi česar prihaja do hudih napadov na mesta in vasi med obema. Poročila o tem, kdo zmaguje, si nasprotujejo. Očitno je le, da so izgube dokaj visoke in da prihaja do uličnih bojev. Prihaja tudi do bombardiranja civilnih območij, tudi z večcevnimi raketometi.

Na uporniški strani se bori veliko prostovoljcev iz Rusije, tudi Čečenov, na drugi strani pa imajo ukrajinske sile očitno težave, saj skušajo prisilno mobilizirati, čemur se ponekod ljudje upirajo. Če bi bili uspešni in bi zmagovali, izgub pa bi bilo malo, mobilizacije ne bi potrebovali. Spomnimo se poročil iz pred par mesecev, da se v ukrajinske oborožene sile kar tre novih prostovoljcev. Kaže, da so zahodni mediji o tem grdo lagali, saj vojakov primanjkuje. Še več, mnogi bežijo iz vojske. Nekatera poročila govorijo o neverjetni katastrofi, po kateri bi lahko cele enote zaradi dezerterstva kar izginile.

Po drugi strani ima ukrajinska oblast na voljo še vedno mnogo več tehnike in ljudi, kot uporniki, zaradi česar je tudi v ofenzivi. Veliko vprašanje je, kako dolgo lahko ti vzdržijo pod napadi. Opozoriti velja, da je območje, ki ga nadzorujejo uporniki, v primerjavi s celotno Ukrajino zelo majhno.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s