Kdo zmaguje v spopadu EU – Rusija

Odgovor je na dlani. ZDA.

Potem ko so EU in ZDA proti Rusiji uvedle sankcije in še niso nehale groziti z novimi, je Rusija odgovorila s svojimi ukrepi, ki bodo prizadeli evropsko kmetijstvo. Predvsem evropsko, saj so članice EU mnogo bolj kot ZDA, povezane z ruskim trgom.

Pravo presenečenje v tej zgodbi je, da je Rusija potrebovala tako dolgo, da je sploh odgovorila na sankcije s podobnimi ukrepi. Tukaj se v ozadju skriva pravi problem te nove hladne vojne med Rusijo in zahodom. Tudi v Kremlju se morajo zavedati, da ni ravno v njihovem interesu zaostrovati odnose s svojimi zahodnimi sosedi in da sovražna Evropa pomeni hkrati tudi večjo prevlado ZDA na kontinentu. Bolj neverjetno je, da se tega ne zavedajo po evropskih prestolnicah in se pustijo novačiti v vojno, ki jo bodo na koncu tako ali drugače izgubili. Kajti z zapiranjem trgovine z Rusijo in kasneje celo z rožlanjem z orožjem, lahko tako Rusija, kot tudi države članice EU in druge evropske države, pripravljene na vkrcanje na ameriški vlak, le izgubijo.

In tukaj se skriva pravo ozadje ukrajinske zgodbe. To ni zgodba o boju za demokracijo, za svobodo, proti koruptnemu predsedniku, o ruskemu vmešavanju v ukrajinske notranje zadeve. To je ameriški poskus Ukrajino pridobiti v svoj tabor in na njenem ozemlju zgraditi pomembno oporišče za spopad s starim nasprotnikom. Še več, niti ni pomembno, če v procesu vsa Ukrajina zgori v ognju vojne, če jo na koncu v celoti požre ruska intervencija, pomembno je le ustvariti prepad med Rusijo in drugimi evropskimi državami in s tem onemogočiti kakršnokoli grožnjo ameriški prevladi v regiji. Hujša bodo nasprotja, bolj bo pomembna ameriška vloga, bolj zanesljive zaveznike bodo imele ZDA.

Prav zato po državah članicah EU in tudi drugih državah Evrope, tako zelo potrebujemo voditelje, ki bodo znali najprej videti svoje interese in ne bodo naivno sledili tujim. EU potrebuje neodvisno zunanjo politiko. Še več, potrebuje tudi neodvisno obrambno politiko, izven NATO zavezništva. Le tako bo lahko preprečila, da bi končala kot topovska hrana velike sile preko luže.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s