To se ti zgodi, če na hitro postavljaš politično stranko

Smo presenečeni?

Državnemu sekretarju na okoljskem ministrstvu Juretu Lebnu, ki se je predstavljal kot magister, čeprav tega naziva nima, se že maje stolček. Erjavec pravi, da ni ustrezen za ta položaj, da je to težava, pa menita tudi premier Cerar in Lebnova nadrejena ministrica Majcnova.

Novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Leben se je v preteklosti – tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC – predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Leben je namreč državni sekretar iz vrst SMC na ministrstvu za okolje, medtem ko je ministrica Irena Majcen iz kvote DeSUS. Ta je tudi po seji vlade dejala, da so te kadrovske težave oz. očitku Lebnu ob vsem delu na ministrstvu tudi zanjo neprijetni.

Novi državni sekretar na okoljskem ministrstvu Leben se je v preteklosti – tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC – predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima.

Kar se je v iskanju kandidatov za prejšnje volitve v Državni zbor zgodilo Pozitivni Sloveniji in Državljanjski listi, se je tokrat neizogibno zgodilo Stranki Mira Cerarja. Instant stranke imajo to težavo, da morajo hitro pridobiti dovolj kandidatov za različne položaje. Če vodstvo, s katerim lahko prepričajo volivce, še imajo, pa je nabiranje kvalitetnega članstva težje delo, časa pa malo. Zato imajo v takšnih trenutkih milo rečeno sporni ljudje velike možnosti, da se vrinejo na pomembne položaje. Njihovo preteklost, tudi karakter, je v kratkem času težko preveriti in ko so enkrat na položajih, je za politično stranko, katere člani so, že prepozno. Mediji dobijo svojo afero in volilno telo se zgraža, podpora pa pada. Da ne govorimo o tem, kakšno škodo lahko takšni sporni ljudje naredijo državi. Če so pripravljeni lagati o svoji preteklosti, da bi prišli do pomembnega položaja, so skoraj zagotovo pripravljeni storiti kaj spornega tudi ko imajo enkrat v rokah vzvode moči. Na kratko, bolj kot ljudje, ki so jih izvolili, jih zanimajo lastni interesi.

To je in bo tudi v prihodnosti velika pomankljivost instant političnih strank, ki vzniknejo okoli karizmatičnega voditelja ali velike zamisli,  kako spremeniti svet,  niso pa se na prevzem oblasti pripravljale dalj časa. Politične stranke z daljšo zgodovino so v tem primeru v prednosti, saj se lahko dlje časa pripravljajo na trenutek, ko bodo morale po dobrem uspehu na volitvah, prevzeti odgovornost. V resnici bi moralo biti tako, da bi vsaka resna politična stranka že imela pripravljene kandidate za vsak pomemben položaj. Ljudi, ki bi ne bili le  politični nastavljenci, ampak tudi strokovnjaki na svojih področjih. To bi moralo veljati tako za kandidate za ministre, kot tudi za poslance. Volivci bi morali že v  naprej vedeti, kaj se jim ponuja, ne da bi do zadnjega ostajali nevedni, kdo bo prevzel kak položaj.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s