Nepridipravov uspeh

Eno izmed vprašanj, ki se je pojavljalo ob razglasitvi rezultatov lokalnih volitev, je bilo, kako je uspelo Francu Kanglerju dobiti tako dober rezultat. Za nekatere je to bilo celo presenečenje.

V resnici so ankete javnega mnenja bivšemu županu točno napovedovale rezultat tam okoli 20%. Tisti, ki si ne morejo razložiti protestov, ki so Kanglerja pregnali s položaja župana in zdajšnje podpore, nočejo razumeti, da takrat proti njemu ni protestiral cel Maribor. Če rečemo, da je bilo protestnikov na največjem protestu čez 10000, če upoštevamo, da so bili na različnih protestih udeleženi isti ljudje, tudi če prištejemo še simpatizerje protestov, ki so ostali doma, nam to še vedno ne da večine Mariborčanov. Jasno je tudi, da je mnogo protestnikov prišlo tudi od drugod.

Kangler je tako vseskozi imel svojo bazo. Glede na to, da se zna pohvaliti s svojimi dosežki, kar je dobro izkoristil tudi v predvolilni kampanji, ki je bila zaradi velikega števila kandidatov zelo raztresena, je lahko dosegel dovolj volivcev. K temu dodajmo še apatičnost šrevilnih volivcev, ki so preprosto ostali doma in tako se bo bivši župan s sedanjim lahko soočil v drugem krogu.

Moje mnenje je že dolgo, da volivci tehtajo med učinkovitostjo in neoporečnostjo politikov, katerim namenjajo svojo podporo. Včasih prevlada en pogled, drugič drug. Na volitvah v Državni zbor je tako zmagal ‘čisti človek’ Miro Cerar, medtem ko sta na lokalnih slavila Zoran Janković v Ljubljani in Boris Popovič v Kopru. Sicer pa je dobro analizo tega stanja v slovenski družbi spisal Boris Vezjak.

Doslej sta se iz tega razvijali dve logiki pojasnil. Po prvi državljanov koruptivnost ne moti vse do točke, ko imajo vsaj oni kakšno korist od tega. Opisali bi jo lahko z motom »Ni pomembno, če krade, samo da ima mesto nekaj od tega«.

Naslednja je potencirani perverzni obrat: »Čisto prav je, če krade, to je izraz njegove spretnosti«, kjer se pogoj »samo da nam nekaj da« ohranja. Ko je v Mariboru pretila neposredna nevarnost tedenskih položnic zaradi postavljenih radarjev, ki bi postala celo stalna in nenehna nevarnost, je občanom šele prekipelo.

Komentiraj