Razstava zahodnega orožja v Moskvi

Rusi kažejo skoraj otroško veselje ob uničeni zahodni vojaški tehniki, ki so jo zvlekli v Moskvo, kjer zdaj rasztavljena stoji kot opomin, da je vse orožje mogoče uničiti. Da, tudi razne Leoparde in Abramse. Vse gori.

No, vsaj turistična znamenitost je to.

Vic. Kje najdeš največ različnega zahodnega orožja na kupu? Na razstavi v Moskvi.

Zahodna oprema ni nobeno čudežno orožje. Izgube seveda ne pomenijo, da gre za zanič orožje. Gre pač za dolgo vojno izčrpavanja, za prvo moderno vojno, v kateri je prisotno ogromno brezpilotnih letalnikov in kjer obe strani uporabljata natančno topniško strelivo in imata na voljo ogromno protioklepnega orožja. Ruska stran ima še veliko prednost v letalstvo in je uspela stare, prostopadne bombe predelati v jadralna orožja dolgega dosega, tako da ruskih letal ukrajinska protizračna obramba ne more več ustaviti. Rezultat so velike izgube na obeh straneh. Oklep in topništvo sta pogosta tarča brezpilotnikov, ki nad bojiščem iščejo svoje cilje. Tako tudi umirajo ameriški Abramsi in nemški Leopardi.

Edina razlika med Ukrajino in Rusijo je, da Rusi svoje izgube lahko nadomeščajo, Ukrajincem pa orožja zmanjkuje. Po zdaj že starejših podatkih, je Rusom v lanskem letu uspelo pridobiti 1500 tankov, bodisi da so proizvedli nove, ali pa le prenovili stare.