Nemški gospodarski razcvet in ruski propad

Če poslušate naše vrle novinarje, je Nemčija ne le motor rasti v Evropi, ampak pravi fenomen inovativnega gospodarstva, ki raste z neverjetno hitrostjo in zato vse države v regiji navdaja z upanjem. Da, ko bi le Slovenija posnemala ta svetel vzor. Po drugi strani je Rusija zaradi svoje agresivnost v preteklem letu doživela udar gospodarskih sankcij, zaradi katerih se ji gospodarstvo sesuva. Da ne govorimo o demografski krizi, zaradi česar bo ta največja država na svetu kmalu brez prebivalcev.

Zdaj pa vprašanje: katera država je imela v zadnjem četrtletju zs katero imamo podatke, višjo gospodarsko rast? Nemčija že ne.

Resnici na ljubo imata tako Rusija, kot Nemčija, abotno nizko gospodarsko rast. Rusija je v zadnjem četrtletju uspela rasti le z 0,25%, Nemčija pa z 0,1%. Na letni ravni ima Rusija 0,7% rast, Nemčija pa 1,2%. Govorimo torej o rasti pod 1%, kar je tako nizko, da bi v normalnih časih govorili o bolnem gospodarstvu, zdaj pa to lahko že velja za uspeh. Mimogrede, evro območje je imelo v zadnjem četrtletju rast 0,2%, na letni ravni pa 0,8%. Rečemo lahko, da sta Rusija in evro območje gospodarsko v zelo podobnih težavah.

Ampak propaganda, ki vedno bolj spominja na sovjetsko, trdi drugače. Da je po vseh letih gospodarske krize za evro območje končno nastopil ta veseli dan gospodarskega napredka. To v časih, ko vam Kitajska raste z 7,3% letno, ZDA pa kljub vsemu, s še kar solidnimi 2,3%.

Kaj nam to pove o medijih? Da kljub temu, da imajo dostop do realnih številk, le te znajo zlorabiti in jih predstaviti v napačni luči. Ob 0,1% rasti lahko poješ hvalnice, ali pa po drugi strani napoveduješ skorajšnji propad. Odvisno od interesov, ki te vodijo. Prav zaradi tega ne gre slepo zaupati medijem, ampak je bolje iskati prave podatke. Teh v teh modernih časih tako ali tako ni težko najti.

Podatki s Tradingeconomics

Advertisements

2 thoughts on “Nemški gospodarski razcvet in ruski propad

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s