Ne razlagi terorističnega napada skozi teorijo zarote

Teroristični napad v Parizu ni prvi, ki je sprožil teorije zarote. Ko so čečenski teroristi leta 1999 razstrelili stanovanjske stolpnice v treh mestih po Rusiji, so propadli oligarhi, čečenski separatisti in vsak dežuren kritik ruskih oblasti, zanje obtožili kar oblasti same. Ko je prišlo do napadov enajstega septembra v ZDA, so se pojavile teorie zarote, češ da za napadom stojijo Američani sami. Ob vsakem napadu slišimo kakšno podobno zgodbo.

Tudi tokrat se nekateri sprašujejo, kako so se sredi Pariza lahko pojavili dobro izurjeni teroristi. Šlo bi lahko za podstavljen napad v službi interesov oblasti.

V resnici terorističnega napada ni težko izvesti. Da jih ni več, priča o prevladujoči nenasilnosti med muslimani, če se osredotočimo le na to skupino in priročno pozabimo ves terorizem in nasilje vseh drugih. Pri milijardi ljudi, se soočamo z nekaj deset tisoč borci Islamske države v Siriji in Iraku, kdo ve koliko Talibani in pripadniki Boko Haram in podobnih organizacij. Skupaj je to koliko ljudi? 100000? Milijon? Od skupnega števila niti 1 % ne. Zelo malo torej.

Čeprav prevladujoči mediji in politika skušajo vse po vrsti prepričevati, da je država nadzora skorajda vsemogočna, je ta v resnici zelo omejena. Brani le ključne točke, večine časopisov, sodišč, šol, veleblagovnic pa zagotovo ne. In kaj se zgodi, ko nekaj teroristov zavzame šolo in otroke vzame za talce, ali jih začne pobijati? Odgovor na to poznamo. Ne, izvesti pokola ni zelo težko. Le Breivika vprašajte.

Res je, ZDA in Francija in druge države so v Siriji podpirale odpor proti vladajočemu režimu. Pri tem sta orožje in denar zagotovo pristala v rokah skrajnežev. Še več, predvivamo lahko tudi, da so upornikom nudili urjenje in so pri tem dobro izurili tudi kakšnega terorizma. Cena takšnega vmešavanja v notranje zadeve druge države, v državljanjsko vojno, je na koncu tudi ta, da ljudje, ki si jih uril v namen boja v tisti državi, najdejo pot tudi k tebi domov in tam izvedejo teroristični napad. A to ne pomeni, da so recimo ZDA za napadom v Parizu. Rečemo lahko kvečjemu, da so s svojo nespametno politiko zanj delno odgovorne.

V Siriji in Iraku ima Islamska država tudi na voljo centre za urjenje, tako da jim izuriti svoje borce ni tako težko. To si lahko tudi privošči, saj ima nadzor nad področji bogatimi z nafto in to nafto prodaja.

Če trdimo, da so ZDA in zahodni zavezniki s svojim ravnanjem po svetu in tudi doma, sokrivi za porast ekstremizma, imamo prav. To pa ne pomeni, da bi v primeru njihovega izolacionizma ne bilo nič skrajnežev. Takšni ljudje se vedno pojavljajo, tudi če ste sposobni ustvariti skorajda idealne razmere za razvoj posameznika. Nekateri ljudje zaradi takšni in drugačnih razlogov ne najdejo druge poti v življenju, kot nasilje.

V resnici je vse dokaj preprosto. Ni velikih teorij zarote, ko gre za terorizem islamskih skrajnežev. Imate jezne skrajneže, ki se hočejo maščevati tistim, za katere mislijo, da žalijo njihovo vero. Če kaj, potem je edini racionalen premislek za njihovim napadom lahko poskus osamiti muslimane v Franciji in po Evropi, da bi dobili več podpornikov, kakor o tem razmišlja Juan Cole. Pa še to je vprašanje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s