Putinovo hladnokrvno preračunovanje v Ukrajini

Čeprav iz Kijeva redno prihajajo napovedi, da je rusko posredovanje pred vrati, da se ruske sile kopičijo ob njenih mejah, da se celo cele enote že borijo v Ukrajini, se to bolj kot kaj drugega zdi le opravičilo za vojaške neuspehe ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako je malo verjetno, da bi Rusija želela, tako kot Krim, priključiti še Doneck in Lugansk.

Ukrajina ni nagrada, ampak breme. Globoko skurumpirana država s slabo delujočim gospodarstvom, ki bo tistemu, ki si jo bo prisvojil, povzročala obilo težav. V globalnem spopadu med Rusijo in zahodom, je pomembna kot ozemlje, delno tudi kot vir resursov. Za ZDA je Ukrajina priročen zaveznik proti Rusiji, ki ga lahko oborožijo in tako nanjo vežejo vsaj del ruskih oboroženih sil. Za EU ne vemo, kaj bi Ukrajina naj sploh bila, saj ni videti, da bi Evropejci imeli spodobno strategijo in se prej podrejajo ameriškim ukazom. Za Rusijo je strateško pomemben Krim in zato si ga je prisvojila, celotna Ukrajina je prevelik zalogaj.

Medtem ko Ukrajina polzi v vedno hujše gospodarske težave, ko ima na razpolago vedno manj denarja in je vedno bolj odvisna od zunanje pomoči, ki prihaja v paketu z zahtevami po ostrih reformah, se na jugovzhodu bije vojna. Doneck in Lugansk še vedno skušata ubežati iz ukrajinskega objema, a sta prešibka. Po lanskem zmagoslavju, se je napredovanje, verjetno tudi zaradi pritiskov Rusije, hitro končalo in nastalo je majhno ozemlje pod nadzorom upornikov, ki ne more zaživeti kot samostojna država. V mestu Doneck uporniki niso nadzirali niti letališča, le nekaj kilometrov proč.

Jasno je, da je upornikom pomoč prihajala iz Rusije in da so ruske oblasti to dovolile, a ne smemo pretiravati z obsegom te pomoči. Veliko je prišlo prostovoljcev. Ta pomoč je bila vedno omejena, morebiti zato, da uporniki ne bi doživeli velike zmage. Putin, tako se zdi, Donecka in Luganska noče v Rusiji. Če bi se obe republiki pridružili Rusiji v svojem celotnem obsegu, bi to pomenilo milijone novih prebivalcev, območje, ki bi ga podobno kot Krim, bilo potrebno najprej razviti, vanj vložiti ogromno denarja. To bi pomenilo dodatni spopad z zahodom, medtem ko Putin  gospodarsko vojno vodi na drugačen način, s preusmeritvijo ruskega plina na Turčijo, iskanjem gospodarskih povezav s Kitajsko, Indijo, Iranom, s preoblikovanjem ruskega kmetijstva, da bi država postala bolj samozadostna. Za Ukrajino po drugi strani naklepa neko novo obliko z večjo samostojnostjo posameznih regij. Dolgoročno bi to namreč pomenilo, da bi se lahko Ukrajina, po kakšni prihodnji revoluciji, spet nagnila na rusko stran, nekaj, kar brez prebivalstva Donecka in Luganska ne gre pričakovati.

To je brezobzirno, hladno preračunavanje, zaradi katerega umirajo prebivalci obeh uporniških republik. Ti si želijo vključitve v Rusijo ali vsaj samostojnosti in da je to realna možnost, jih je prepričal kar Kremelj, ko je takšno pot omogočil Krimu. Zato se borijo in umirajo pod obstreljevanjem ukrajinskega topništva, upajoč na lastno zmago ali na rusko posredovanje. V zameno iz Rusije dobivajo samo toliko sredstev, da se ohranja ravnotežje z rastočimi zmogljivostmi ukrajinske vojske.

Spopad za letališče Doneck je simbol katastrofe v Ukrajini. Svaril, da se lahko državi zgodi Sirija, ni resno jemal nihče, zdaj pa nam posnetki pričajo o neverjetnem uničenju. Uporniki so uspeli v preteklih mesecih nadgraditi svoje oborožene sile in skušajo v teh dneh dokončno prevzeti nadzor nad letališčem, a vidi se, da vseeno nimajo ne dovolj mož in tehnike, da bi to lahko storili z lahkoto. Na drugi strani je Ukrajincev več, toda vodeni so neverjetno slabo in zato tudi nimajo uspehov. Vse skupaj se zato sprevrača v tragedijo topniškega obstreljevanja, pri čemer granate in rakete letijo tudi po civilnih območjih.

Napovedati, kako se bo razvijala vojna, zdaj ko je premirje mrtvo, je težko. To ni odvisno samo od števila vojakov, tehnike, ampak tudi od sposobnosti poveljnikov, morale vojakov, sreče. V Kijevu sta vsaj dva tabora, eden za vojno, drugi za mir. ZDA se trudijo izboljšati delovanje ukrajinskih oboroženih sil, kaže da si želijo ukrajinske ofenzive in zavzetja uporniških področij, uporniki sami si želijo zmag, zavzetja več ozemlja, da bi njihovi republiki postali realnost, v Rusiji hočejo ohraniti ravnotežje na bojiščih in bodo posredovali le, če bodo ukrajinske oborožene sile pred popolno zmago.

Na kratko, recept za še več trpljenja v Ukrajini.

Advertisements

One thought on “Putinovo hladnokrvno preračunovanje v Ukrajini

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s