Kdo bolj laže v državljanjski vojni v Ukrajini

Boji v okolici in po nekaterih poročilih, tudi že v delih mesta Debaltsevo, se nadaljujejo. Uporniki iz treh strani napadajo nekaj tisoč ukrajinskih vojakov, povrhu jih skušajo zapreti v kotel in prekiniti oskrbovalne poti. Kot kaže, je za upornike v tem trenutku najpomembnejši cilj zavzeti to mesto in izravnati fronto, pri čemer bi uničili ogromno ukrajinske tehnike in žive sile, da ne govorimo o simbolnem pomenu takšne zmage.

V vsaki vojni je veliko laži, tako je tudi v tej. Nepreverjenih poročil je ogromno. Če bi verjeli upornikom naklonjenim virom, bi menili, da so že zdavnaj odrezali vse preskrbovalne poti in iz Debaltseva naredili kotel. Če bi verjeli Ukrajincem, težav sploh ni, uporniki imajo ogromne izgube in se po vsakem spopadu razbežijo.

Toda če kaj, potem so se v tej vojni uporniška stran, sploh pa ruski mediji, izkazali za bolj verodostojne. Medtem ko ukrajinska strani v svet lansira trditve, ki jih ne more podkrepiti z dokazi, ruski mediji v svet pošiljajo posnetke bojev in kažejo prisotnost upornikov na področjih, za katera ukrajinska stran še vedno trdi, da jih nadzoruje.

Poučen je primer letališča pri Donecku, s katerega je ukrajinska stran trdila, da ga še vedno nadzoruje, ko so se po novem terminalu, kjer bi se naj nahajali ukrajinski vojaki, že sprehajali ruski novinarji. Da so priznali resnico, so ukrajinske oblasti in mediji potrebovali kar nekaj dni.

Poročilo ruske Life News o bojih za Uglegorsk, zahodno od mesta Debaltsevo:

Po drugi strani žalosti, da zahodni mediji o tej vojni poročajo skoraj izključno s strani ukrajinski oblasti, pri čemer prenašajo njihove trditve. To se med drugim kaže tudi v tem, da se večina novinarjev večjih zahodnih medijev giblje na področju nadzora ukrajinskih oboroženih sil. Iz žrtev topniškega obstreljevanja v Mariupolu so naredili veliko zgodbo, ker so lahko krivdo pripisali uporniko, medtem ko žrtve obstreljevanja ukrajinskih oboroženih sil v Donecku in Gorlovki malodane ignorirajo.

Na tem mestu se moramo vprašati, če večina novinarjev ni le vojakov v vojni, ki se borijo za svojo stran, le da ne s puškami, ampak z besedami, fotografijami in posnetki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s