Francija s prodajo orožja Egiptu

V trgovini z orožjem države ne poznajo veliko zadržkov. Denar je le denar. No, razen če je treba ustaviti prodajo že skoraj dokončanih nosilk helikpterjev Rusiji, za ceno izgube veliko denarja, kakor so to naredili Francozi z dvema nosilkama tipa Mistral. Ko gre za Egipt, pomislekov nimajo.

Za 5,2 milijarde evrov bo Egipt v Franciji kupil fregato in 24 bojnih letal tipa Rafale. Egipt je seveda čistokrvna demokracija, ne pa vojaška diktatura s fasado demokracije. Ozirma, je prav to…

Ampak dvoličnosti smo že vajeni.

Po drugi strani je zanimivo, kako razne arabske diktature skozi čas nabavljajo ogromne količine modernega orožja, a vseeno niso sposobne ustvariti uporabnih oboroženih sil. Tega, da je potrebno najprej ustvariti pogoje, iz katerih lahko črpaš primerne vojake, sposobne upravljati z modernim orožjem, sposobne voditi vojno in pripravljene žrtvovati svoje življenje za državo, za katero se borijo, še niso jemali. Nič čudnega, če se potem zdi, da je edina omembe in spoštovanja vredna sila v regiji libanonski Hezbolah, ki ni nič drugega, kot navadna milica. Navsezadnje so uspeli proti Izraelu doseči več, kot vse mogočne armade Egipta in Sirije skupaj.

Mogoče bi morali vladarji v regiji omejiti svoje nakupe orožja in več narediti na urjenju svojih vojakov. Do zdaj namreč niso uspeli narediti nič drugega, kot z denarjem polniti kovčke proizvajalcem orožja. Kakor kaže primer Iraka, ki so ga Američani pred odhodom večine svojih čet dobro oborožili, a ni mogel premagati naleta Islamske Države, orožje ne pomaga veliko, če nimaš ustreznih ljudi, da ga uporabijo. Tudi Egiptu bi se lahko ponovila podobna zgodba, kot Iraku, saj ima dovolj svojih pripadnikov skrajnih gibanj.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s