Potrebuje Slovenska vojska brezpilotna letala?

Mladina:

Minister Janko Veber, v prejšnjem mandatu predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, je namreč vojski zagotovil dodatnih šest milijonov evrov. Razmeroma hitro je ministrstvo objavilo prvi javni razpis, pet milijonov evrov težko naročilo za nakup 272 vozil različnih vrst za potrebe ministrstva. Kupili bodo 180 osebnih vozil spodnjega srednjega razreda, 12 avtomobilov zgornjega srednjega razreda, 25 manjših in 15 srednjih kombiniranih vozil ter 40 vojaških terenskih vozil, so napovedali.

Slovenska vojska bi naj dobila tudi brezpilotna letala. Ne oborožena, takšna, kot jih ZDA uporabljajo za napade na skrajneže po svetu, pri čemer je ubitih tudi veliko civilistov, ampak namenjena zračnemu nadzoru, ki vojakom lahko pomaga pri ugotavljanju razmer na bojišču. Vsekakor uporaben dodatek.

Pri Mladini se hudujejo, da Slovenija v času varčevanja denar zapravlja za oborožene sile. Za katere ne vemo, za kaj jih potrebujemo. To je narobe. Časi miru na stari celini so mimo, na vzhodu tli velik spopad, ki lahko kmalu pljuskne tudi do Slovenije. Rusija se pospešeno oborožuje in po vseh izdajah zahoda, po vseh agresivnih ameriških potezah, lahko pričakujemo tudi bolj agresivno rusko vojaško politiko do držav članic NATO pakta. Del tega zavezništva smo tudi mi in kot takšni tudi potencialni cilj. Sploh glede na usmerjenost naših političnih elit, ki nas ne bodo vprašale, če si sploh želimo biti sovražniki Rusije ali ne.

Oborožene sile, če so dovolj velike in ustrezno opremljene, lahko mir zagotavljajo že samo s svojim obstojem. Odvračajo potencialne nasprotnike, da bi se šli tvegane pustolovščine. Seveda je jasno, da Slovenija ni dovolj velika in niti približno ne namenja dovolj sredstev za obrambo, da bi kogarkoli lahko odvrnila od napada. Pred leti je prišlo do strateške odločitve, da se vključi v zvezo NATO, s čimer se je spremenila v le še en delček večjega vojaškega stroja. Tako to je, tudi če se osebno ne strinjam z našim članstvom v tej povezavi. A zanikati realnost bi bilo nerazumno. Če bo prišlo do večjega spopada med Rusijo in Slovenijo, bo naša država avtomatsko padla v tabor nasprotnikov Rusije in bolje, da je v takšnem primeru bolje pripravljena, kot manj. To velja tudi za druge članice NATO pakta, ki za obrambo namenjajo zelo malo denarja.

Po drugi strani, če bo prišlo do razpada NATO pakta, EU, vrnitve v grde čase bojujočih se nacionalnih držav, bomo morali še kako povečati svoja sredstva za obrambo, če se nekega jutra ne bomo želeli zbuditi z avstrijskimi tanki na mariborskih ulicah. Komu se to zdi smešno, ampak verjetno se je tudi prebivalcem Donecka še pred dvema letoma zdelo smešno, da bi kdo po njihovem mestu streljal z večcevnimi raketometi. Zdaj pa umirajo.

Ne živimo v lepem svetu. Ker že dolgo ni bilo vojne, ne pomeni, da je čez deset let ne bo. Če že vsi vpijejo o človekovih pravicah, še ne pomeni, da komu kmalu ne bo padlo na pamet, da bi bilo dobro iztrebiti kakšno nacionalno skupnost. V nemškem prostoru bi se lahko pojavila misel, da bi bilo dobro imeti dostop do Kopra, brez neljubih Slovencev na poti. Ali na Hrvaškem, da je treba disciplinirati alpske Hrvate. Ali še kaj bolj norega.

Zato je odgovorno, da se pripravljamo na vojno, tudi če vlada mir. Na vojno se pripravljamo ravno zato, ker želimo mir. Da odvrnemo nasprotnike. Za kakšen nasvet bi bilo dobro vprašati Švicarje, ki imajo dolge izkušnje s tem. Neumen bi bil tisti, ki bi želel zavzeti alpsko trdnjavo, izgube bi bržkone bile ogromne.

Slovenija potrebuje oborožene sile, ker ni otok sredi Pacifika, za katerega nikomur ne bi bilo mar. Ležimo na strateško pomembnem križišču, sredi regije, znane po svoji ljubezni do vojn. Tudi če smo le del večje vojaške povezave, je dobro imeti temelje za zgraditev večjih sil, če le ta razpade in se pojavijo nove razmere. Da bi te temelje imeli, moramo v oborožene sile tudi ustrezno vlagati. Slabše so razmere okoli nas, bolj. Ne gre za misije, na katere pošiljamo svoje vojake, ampak za varnost naše domovine.

Kar se tiče varčevanja, je to že v osnovi zgrešena politika reševanja gospodarske krize. Ni delovalo v Grčiji, ne bo pri nas. V tem primeru gre seveda za lažno dilemo, saj v Mladini ne bi našli pozitivnega zapisa o oboroževanju Slovenske vojske niti, če bi imeli ogromno gospodarsko rast in denarja za razmetavanje. So pač bolj mirovniško razpoloženi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s