Debalcevo pred padcem

Odgovor na vprašanje, ali bo premirje v Ukrajini vzdržalo dlje časa, smo dobili zelo hitro. Uporniki bi premirje spoštovali, samo ne v Debalcevu, ki so ga v preteklih tednih stisnili v obroč in ukrajinske vojake tam pripeljali v brezizhoden položaj. Uničiti nekaj tisoč ukrajinskih vojakov tam, bi bila ogromna simbolna zmaga, še mnogo večja kot zavzetje celotnega letališča Doneck, odprta bi bila še ena povezava med Luganskom in Doneckom, morebiti pa celo pot proti severu, proti Slovjansku.

Da so razmere v Debalcevu kritične, vedno bolj postaja jasno tudi ukrajinskim medijem, ki že dvomijo v poročila ukrajinskih oblast, češ da je vse dobro, da so uporniki le tu in tam zadali kakšen majhen poraz ukrajinskim oboroženim silam. Medtem po ruskih medijih že kažejo posnetke zajetih ukrajinskih vojakov in bojev v samem mestu Debalcevo. Pojavljajo se poročila, da je že 90% Debalceva v rokah upornikov, da so ukrajinski vojaki dobili ukaze, naj se skušajo na svojo roko rešiti iz obroča.

Ukrajinskim oboroženim silam se je zgodil še en žep, ko so uporniki njihove sicer močne sile ujeli v obroč, potem pa zmleli z obstreljevanjem z vseh strani. Pomena topništva v tej vojni ne gre podcenjevati. Sploh, ker ukrajinsko letalstvo skorajda ne deluje več. Izkazalo se je tudi, da se zelo malo ljudi želi boriti za Ukrajino, saj si mobilizacije sledijo ena za drugo, Kijev pa kljub temu ni sposoben na bojno polje postaviti ustreznih sil, da bi premagal upornike. Da bi opravičili svoje poraze, potem prodajajo zgodbo o rednih ruskih oboroženih silah v Ukrajini, kažejo fotografije borcev, ki imajo na uniformah ruske zastave, čeprav so le te med uporniki zelo razširjene, ker se pač imajo za Ruse, itd…

Težko je razumeti ukrajinsko oblast, od predsednika do vojaškega poveljstva, ki je morala vedeti, kaj se bo zgodilo, če bodo vztrajali v Debalcevu, ozemlju vrinjenem med upornike. Morali so vedeti, kakšno je stanje v njihovih oboroženih silah, koliko rezerv sploh imajo na voljo, če so že ljudstvu lagali. Morali so vedeti, da nimajo vojske, ki bi lahko razbremenila njihove izpostavljene sile in bi jih zato morali umakniti na varno, ko je bil še čas. Tako pa ni nobenih poročil, da bi Ukrajinci poskušali prodreti iz obkrožitve. Le čakali so tam, da se je svet podrl na njihove glave.

 photo ukrpor_zpspf2ouaqa.jpg

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na srečanju z verskimi voditelji.

Kaj bo skorajda neizbežen padec ukrajinskih sil v Debalcevu, in tukaj ne govorimo le o tem mestu, ampak še o okolici, ki jo še nadzorujejo ukrajinski vojaki, pomenil za Ukrajino? Obstaja možnost, da bo Porošenko izgubil oblast in bo zamenjan s kakšnim novim oligarhom. Obstaja tudi možnost, da bodo skrajneži iz številnih prostovoljnih bataljonov izvedli državni udar in bomo v Kijevu dobili še bolj zloveščo oblast. Lahko, da bodo uporniki, opogumljeni z zmago, le še napredovali, saj bo glavnina njihovih sil sproščena, velike sovražnikove enote pa uničene. Kakor kaže, Ukrajina sploh nima kakšnih posebnih sil v zaledju, sicer bi že doživeli poskus rešitve njihovih sil v Debalcevu. Obstaja tudi možnost, da se bodo po tej zmagi uporniki ustavili in bo premirje le obveljalo. Do naslednjega kroga vojne.

Mimogrede, v ZDA razmišljajo o oboroževanju Ukrajine. Čemu bi naj to koristilo, ne vem. Glede na to, kako neuspešne so mobilizacije, to orožje ne bi našlo veliko uporabnikov.

Advertisements

One thought on “Debalcevo pred padcem

  1. Ukrajinska vlada bi rada čimprej NATO ali pa kar Američane v državi. V ta namen ji lahko pride kakšna vojaška ali še bolje civilna katastrofa čisto prav na PR bojnem polju. Samo zato so tako trmasto vztrajali na Debalcevu v pogajanjih (saj nima kakšne hude vrednosti za Ukrajince, ima jo bolj za Novoruse), da bi se zgodilio točno to, kar se zdaj dogaja.

    Predstavljam si, da bi bil prevrat npr. Azova bistveno bolj učinkovito zatrt s pomočjo raznih plačancev in inštruktorjev, saj bi bil zelo slab PR za Američane, če bi morali potem sodelovati z odkritimi naciji. Zato sedanja vlada nima alternative (Porošenko pa je zamenljiv). Do takrat so pa lahko ravno enote tipa Azov krasna žrtvena jagnjeta v PR bojih, če bi bili le dovolj nori (pa niso), da ne bi vedeli, v kakšno klavnico jih pošiljajo. Zato se žrtvuje rekrute (ki pa tudi niso nori in se ne odzivajo na mobilizacijo).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s