Južna Koreja med gospodarsko povezanostjo s Kitajsko in vojaško podrejenostjo ZDA

Južna Koreja se nahaja na križišču interesov gospodarsko vedno močnejše Kitajske in ZDA, ki skušajo ustvariti vojaško zavezništvo, s katerim bi lahko izolirale svojega najbolj nevarnega tekmeca. Je gospodarsko in tehnološko močna država, ki ima nepredvidljivega severnega soseda, zaradi katerega mora ogromno sredstev namenjati za obrambo, ki se boji prevelike moči nove svetovne velesile Kitajske, a ki hkrati želi izkoristiti vse potenciale tesnega sodelovanja s to državo. Nič čudnega, če potem v svet pošilja mešane signale.

ZDA imajo na polotoku nameščenih 28000 vojakov in si želijo Južno Korejo vključiti v protiraketni sistem THAAD, namenjen obrambi pred raketami iz Severne Koreje, v primeru zaostritve pa uporaben tudi za boj s Kitajsko.  Jasno, da v Pekingu postavitvi elementov tega protiraketnega ščita na polotoku nasprotujejo. Odziv Južne Koreje je bil zavoljo tega nejasen. Leta 2013 je južnokorejski obrambni minister dal vedeti, da se njegova država ne bo pridružila in bo raje razvijala svoj sistem, medtem ko je ta teden Yonhap News Agency poročal o  načrtih ZDA, da v nujnem primeru sistem v Južni Koreji vendarle namestijo.

Še eno jabolko spora je morebitna priključitev Južne Koreje kitajski alternativi Svetovne Banke, kar bi povečalo kitajski vpliv in zmanjšalo ameriškega. Južna Koreja je v preteklosti pristop zavrnila, a bi se v prihodnosti vendarle lahko pridružila.

Južna Koreja je ključnega pomena za ameriški sistem zavezništev, s katerimi bi lahko vzpostavili protiutež Kitajski. Dokler ostaja grožnja iz Severne Koreje, bodo ZDA na polotoku uspevale ohranjati veliko vpliva. A jasno je, da se v Južni Koreji zavedajo svojega položaja in da ne želijo ogroziti povezav s Kitajsko, po drugi strani pa še vedno ostajajo dvomi v dobronamernost drugega pomembnega ameriškega zaveznika v regiji, Japonsko. Navsezadnje pa, spopad s Kitajsko bi pomenil, da bi do bojevanja bržkone prišlo na njihovem ozemlju, kar bi s seboj prineslo veliko uničenje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s