Ne priklanjanje Putinu, ampak počastitev sovjetskih žrtev v 2. svetovni vojni

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, se bodo po Rusiji odvijale številne vojaške parade, od katerih bo največja v Moskvi. Šlo bo tako za prikaz najsodobnejšega ruskega orožja, kot spomin na zmago v veliki vojni, v kateri je Sovjetska Zveza prispevala levji delež k zmagi nad nacizmom.

Na parado so bili povabljeni številni tuji voditelji, toda zaradi državljanjske vojne v Ukrajini večina zahodnih voditjev ne bo prišla, da bi s tem domači javnosti dokazala svojo odločenost nasprotovati Rusiji in jo še enkrat več prikazati kot izolirano v mednarodni skupnosti.  Slednje bodo na laž postavili voditelji iz drugih držav, ki se parade bodo udeležili. Rusija seveda ni izolirana, je le v sporu z zahodnimi državami na čelu z ZDA.

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor še ne ve, ali se bo odpravil v Moskvo, pričakujemo pa lahko, da bo na koncu ostal doma. Pritiski, da se z Rusi ne pogovarja in se jim obrača hrbet, so veliki, kar je dokazal že ameriški veleposlanik na Češkem, ki je predsedniku tam ‘svetoval’, kako naj ravna. Slovenija je seveda manjša in nepomembna država, ki si z vladajočimi elitami, kakršne ima, ne upa dvigniti glave ob še mnogo bolj pomembnih stvareh, kot je udeležba na paradi v Moskvi.

Žalostno je, da se spomin na številne sovjetske žrtve med drugo svetovno vojno, brez katerih bi se le ta lahko končala tudi drugače, kot s porazom Nemčije, postavlja na drugi tir, samo da bi se škodovalo trenutni ruski oblasti. Obisk v Moskvi še ne pomeni avtomatskega priklanjanja Vladimirju Putinu, človeku, ki je v zahodnih medijih in političnih krogih demoniziran zato, ker si je drznil potegniti črto v Ukrajini, preko katere zahod ne more. Gre za počastitev številnih sovjetskih žrtev in hkrati za spomin na dneve zla, ko se je v Evropi dvigoval fašizem.

Advertisements

One thought on “Ne priklanjanje Putinu, ampak počastitev sovjetskih žrtev v 2. svetovni vojni

  1. So mu najbrž Obama, Merklova in Janša strogo prepovedali.
    Sicer pa, če bi dejansko šel, bi bilo potrebno radikalno spremeniti mnenje o njem, ga obravnavati kot pravega pokončnega politika, ne pa poženščenega pozerja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s