Ameriške ladje na poti, da prestrežejo iranske pred obalo Jemna

Vojna Saudske Arabije in zaveznikov proti uporniški milici Houthijev v Jemnu, traja že štiri tedne in zdi se, da vanjo niso vmešane samo ZDA, ampak tudi Iran. Po nepoterjenih poročilih, bi naj islamska republika Houthijem dobavljala orožje in ZDA so pred obalo Jemna zato poslale svoje ladjevje. V bližini bi se naj nahajalo osem iranskih ladij, toda v Teheranu zanikajo, da bi njihove ladje prevažale orožje. Iranske ladje se sicer skupaj z drugimi na območju spopadajo s pirati. Somalija, še ena država v razsulu, je zelo blizu.

Na območju je že devet ameriških ladij, prihaja pa še letalonosilka USS Theodore Roosevelt.

Ironično pri vsej zadevi je, da v kaotičnih razmerah, ki vladajo v Jemnu, pridobiva lokalna veja Al Kaide, ki ni cilj zračnih napadov. Da bi Saudska Arabija in zavezniki uničili nevarnost šiitske milice in ponovno ustoličili predsednika Hadija, tvegajo porast moči Al Kaide. Tukaj lahko vidimo, kako bi se lahko obrnile stvari v Siriji, če bi prišlo do ameriških napadov na režim. ZDA bi postale letalstvo skrajnežev, celo Islamske države. V Jemnu je do tega dejansko prišlo. Seveda pa so razmere tako zelo zapletene, da nihče pravzaprav ne ve več, kdo pije in kdo plača. Zagotovo Saudska Arabija ne bi rada videla, da se ji na južni meji zaredi kopija Islamske države, kakor tudi svojega otroka Islamsko državo ne vidi tako zelo rada na vrhuncu moči, kot bi se komu zdelo. Jasno pa je, da te ljudi vidi kot manjšo nevarnost, kot kakšne šiitske milice, bodisi v Libanonu, Iraku ali Jemnu. Iran je vendarle lahko resen nasprotnik.

In kje smo? Stvari skorajda ne bi mogle biti hujše, kot so, razplet pa je nemogoče napovedati. Kaos in uničenje in sekanje starih meja, ki ne ustrezajo več novi realnosti.

Tako na splošno, na prvo žogo, je delovanje Saudske Arabije možno razumeti. Gre za monarhijo, diktaturo v resnici, ki skuša s priklanjanjem skrajnežem obdržati svojo moč, državo, ki bogati na naravnih virih in si lahko privošči vrhunsko opremljene oborožene sile in vzdrževanje nekega nivoja življenja, ki preprečuje večje upore. Da bi imeli mir doma, skrajneže izvažajo po svetu, kar je zelo nevarna igra, saj se ti lahko tudi vrnejo, toda po drugi strani jim to omogoča, da je odpor vendarle bolj nem in da mnogi, ki bi sicer delali nemir, obležijo mrtvi v svoji sveti vojni nekje daleč proč. Po drugi strani je v regiji prisoten nevaren tekmec, Iran, ki je povrhu še šiitska država, šiitskih manjšin, preko katerih ta lahko širi svoj vpliv pa je tudi kar nekaj. Zato se Saudska Arabija mora odzivati na spreminjanje razmer v regiji, mora paziti, da se ji ne zgodi obkolitev s sovražnimi silami. V Iraku so že na oblasti iranski zavezniki, če bi se to zgodilo še v Jemnu, bi bilo s strateškega pogleda to zelo nevarno. Nič čudnega, če potem Saudska Arabija posreduje v Jemnu. Tako je delovala že v Bahrajnu, ko je arabska pomlad tam zagrozila, da bodo večinski šiiti spodnesli sunitsko monarhijo. Pričakujemo lahko, da se bo tako odzvala vsakokrat, ko bo kje v bližini začutila stezanje iranskih prstov.

Novico o napotitvi ameriške letalonosilke pred obalo Jemna lahko razumemo v teh okvirjih. Saudska Arabija, kakršnakoli že je, je ameriški zaveznik, garant za njihovo nadaljno prisotnost v regiji in zato jo tudi podpirajo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s