Najslabša možna rešitev

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo prve stopnje in sojenje vrnilo na Okrajno sodišče. Ker obstaja možnost, da bo primer zastaral, se nam obeta, da slovensko pravosodje afere Patria ne bo pripeljalo do konca. Končali bomo z nekako 65% prebivalstva, ki bo verjelo, da je Janez Janša kriv in 35 % da je nedolžen, skladno s politično delitvijo pač. Tako bo ostalo tudi, če se bo proces nadaljeval in zastaranja ne bo, ne glede na izzid sojenja.

Kot sem napisal pred dnevi na Drugem svetu, Slovenija ostaja ujetnica Janeza Janše.

Preko političnih delitev ne moremo, niti preko javnega mnenja. Tega nič več ne bo spremenilo. Večji problem je delovanje pravosodnega sistema. Dejansko ta deluje, le da v nekaterih primerih tako katastrofalno počasno, da se zdi kot karikatura. Posamezna zadeva že lahko potuje preko tožilstva, Okrajnega sodišča, Vrhovnega sodišča do Ustavnega sodišča, ki sojenje vrne na prvo stopnjo, kjer se proces nadaljuje do ponovne obsodilne sodbe ali oprostitve. V ta proces spadajo razprave, pritožbe, opravičila, vročanje vabil in sodb, tudi zavlačevanje, toda vse ima neke meje. Postopki ne smejo trajati leta in leta, ampak morajo biti končani čim hitreje, sicer se med javnostjo razširijo pomisleki o učinkovitosti sistema.

Pravosodni sistem je treba reformirati, da bo deloval hitreje in bolje. Sicer se nam bodo podobne zgodbe še dogajale. Vemo pa, kdo ima moč, to storiti. Ne pravosodni sistem sam, ampak izvoljeni predstavniki ljudstva in vlade, ki jih postavljajo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s