Odmevi Ukrajine v Makedoniji

Verjetno si marsikateri Makedonec v teh dneh misli ‘Vojna? Kakšna vojna? Mi smo vendarle civliziran narod, kaj takšnega se pri nas ne more zgoditi.’ Podobno so si mislili tudi Ukrajinci in glejte, kje so končali. Bolj jasno nam postane tudi, zakaj so po revoluciji v Libiji, v Egiptu trdili, mi nismo Libija, po nemirih v Egiptu v Siriji, mi nismo Egipt in tako dalje. Kakor da ljudje ne bi mogli doumeti, da se grozne stvari lahko zgodijo tudi njim, kakor da je njihova aroganca prevelika, da bi razumeli, v kakšnih razmerah živijo in kakšne zle sile vse prežijo pod površjem.

Če imaš razdeljeno družbo, ko je del pripravljen vztrajati na trgih in ulicah, da bi zamenjal oblast in del, ki se je za to isto oblast pripravljen boriti, ko imaš šibko državo, ki je bodisi v gospodarski krizi, bodisi da ima prenizko rast, da bi zadovoljila državljane, ko je veliko korupcije, veliko nepravičnosti, ko ljudje nimajo več zaupanja, je to recept za nemire. Do teh lahko pride, tudi če ni zunanjih sil, ki bi jih vzpodbujale, če pa se pojavijo še interesi velikih sil, je vse skupaj le še lažje. Ukrajina je vzorčni primer, kako je ‘barvna revolucija’ bila uporabljena, da se zamenja nezaželeno oblast in kako je potem prišlo do vmešavanja druge velike sile, ki se je odločila, da vsaj dela te države ne prepusti brez boja.

Recite temu teorija zarote, ampak možnost, da je Makedonija cilj destabilizacije samo zato, ker se je oblast odločila poglobiti odnose z Rusijo in preko svojega ozemlja graditi plinovod, ki ga v ZDA nočejo videti, je velika. Naivno je verjeti, da bi s Kosova, ki je dejansko protektorat zahodnih sil, v Makedonijo neopaženi prišli teroristi in se tam spopadli z makedonskimi policisti. Tudi protesti, makedonska verzija barvne revolucije, so sumljivi. Sploh, ker je vlada uspela organizirati svoje proteste, ki se jih je udeležilo podobno število ljudi. Država je očitno razdeljena. Na demokratičnih, svobodnih volitvah bi lahko trenutna oblast znova slavila. Težko je potem trditi, da gre za spopad korumpirane, pokvarjene elite z ljudstvom, ki si želi le svobode, demokracije in evropskega blagostanja. Ne trdim, da oblast v Makedoniji ni pokvarjena, le to črno belo slikanje je naivno. Ampak po drugi strani, primerno za zahodno medijsko propagando, ki zna tako patetično slikati boj zatiranih množic proti pokvarjenim despotom, kadar jim je to v korist, po drugi strani pa je sposobna molčati ob najbolj grobih kršitvah človekovih pravic, če gre za zavezniško državo.

Zavedati se moramo, da je Rusija v Ukrajini potegnila črto, da se je postavila zase in da živimo od tedaj naprej v vojni, ki ni toliko vojna vojsk, taknov in letal, kot je finančna vojna, medijska vojna, diplomatska, vojna. Je tudi vojna podpiranja prijateljskih in uničevanja sovražnih vlad v manjših državah. Če pred desetletjem nikomur v Rusiji ni bilo mar za Makedonijo, je zdaj ta država le še eno bojišče z zahodom, zato nas ne sme čuditi, da je ruski zunanji minister kar naenkrat odkril to državo. Ne bo nas smelo niti čuditi, če se bo Rusija postavila na stran vlade proti opoziciji, samo zato, da bi okrepila svoj vpliv.

Nevarnost, da Makedonija konča v državljanjski vojni, je velika. V resnici vojna nikomur ni potrebna, modri ljudje bi jo znali z lahkoto preprečiti, toda svetu vladajo drugačni ljudje. V večjem spopadu je Makedonija le drobiž in njeni prebivalci postranska škoda. Ko bi se tega le zavedali. Da je lahko še mnogo slabše, da lahko njihova mesta gorijo samo zato, ker se pustijo sprovocirati zunanjim in notranjim silam, ki jim je v interesu spopad. In to ni pretirano težko. Med protesti nekaj provokaterjev, ostrostrelec, ki ubije nekaj policistov, potem nekaj protestnikov, teroristi, ki podstavijo eksploziv v nakupovalni center, napad najprej na Albance, za katerega okrivijo Makedonce, potem obratno. Ljudje, ki so še včeraj trdili, da se vsi razumejo, da ni možnosti, da bi se med seboj pobijali, naslednji dan že ponorijo in komaj čakajo, kako bodo poklali svoje dovčerajšnje sosede. To smo videli od Sirije do Iraka in ljudje tam niso nič manj vredni ali pametni, kot ljudje v Makedoniji ali Ukrajini.

No, mogoče pa bodo Makedonci na koncu le imeli srečo in se bo vse še dobro izteklo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s