To kar najbolj moti zahodne medije pri ruskih je, da ti poročajo o zahodu na enak način, kot so oni vedno o Rusiji

Tipično poročanje zahodnih, tudi slovenskih medijev o Rusiji, je vedno bila morbidna izkušnja. Temne barve, tragična glasba in izpostavljanje vseh žalostnih zgodb, ki so jih našli. Od alkohola, do zapuščenih vasi, starih ženic, ki niso mogle shajati s pokojninami, do pokvarjene države, ki preganja liberalne protestnike. Če je bil kje protest, so ga našli in o njem poročali. Če je kje kakšnega aktivista dajala preganjavica, so njegovim teorijam zarote posvetili pozornost. Na tak način smo prišli do tega, da zdaj nekateri verjamejo, da je Putin dal ubiti Politkovskojo in Litvinenka, da je dal sestreliti malezijsko potniško letalo nad vzhodom Ukrajine in da je Rusija izvor vsega zla v svetu.

Pač, propagandni stroj je vedno delal z vso paro in pogosto je proizvajal podobo Rusije, ki ni imela veliko skupnega z resničnostjo. Nikogar to ni preveč motilo.

O ruskih medijih ne bi nihče govoril, če ruska država ne bi začela vlagati v povečevanje njihovega dosega. Kar so kakopak dosegli z oddajanjem v angleščini. Podobno kot katarska Al Jazeera, so se postavili v položaj alternative prevladujočim zahodnim medijem in s tem našli veliko publiko. Ni nobena skrivnost, da je mnogim že dolgo dovolj dominacije CNN-ov, The New York Times-ov, BBC-jev in podobnih, ki so tako dolgo krojili javno mnenje. Ti mediji so izgubili svojo verodostojnost, ker so, resnici na ljubo, ogromno lagali in mnogi jim tega niso oprostili.

Kakšni so ruski mediji? Sputnik, RT? Kakšni so ruskojezični mediji, katere seveda spremlja zelo malo ljudi izven Rusije in ruskih manjšin po svetu? No, kolikor sem jih spremljal, nič posebnega. Jasno, vidi se, da prodajajo svojo zgodbo, v kateri je Rusija pač sila dobrega in da se preveč ne spuščajo v kritiko svojih oblasti. Jasno je tudi, da širijo svojo propagando, a nič kaj bolj vsiljivo, kot zahodni mediji. Kar je še posebej zanimivo, je da so se specializirali na poročanje o vseh tragedijah zahodnega sveta. Gori kje kakšna stavba? Poročajo o tem. Je kje kakšen protest? Poročajo o tem. Kje kakšen aktivist širi teorije zarote? Poročajo o tem. Dejansko gre za zrcalno podobo zahodnih medijev. Prej včasih je vsak zahodni novinar, ki je dal kaj nase, našel pot v kakšno na pol razpadlo rusko vas, kjer so živeli samo še upokojenci, da bi s tem na simbolni način prikazal propadanje nekdaj mogočnega imperija. Zdaj ruski novinarji poročajo o težavah z integracijo migrantov in beguncev, kot da bi bil zahodni svet tik pred propadom.

Trdim celo, da so ruski mediji bolj resnicoljubni, kot zahodni. V tem svetu ne gre popolnoma zaupati nikomur, a vsaj ko gre za poročanje o dogajanju v svetu, ruski mediji ponujajo bolj celovito sliko. Vsaj v primeru Sirije in Ukrajine to drži kot pribito.

Seveda zahodnim medijem in političnim elitam ni všeč lastno zdravilo. Ni jim všeč, da jih nekdo obravnava tako, kot oni obravnavajo druge. Zato jih boli, da ruski mediji poročajo o zahodu na enak način, kot so oni vedno o Rusiji. Še bolj pa jih je strah, ker jim skupaj z množicami na spletu uničujejo monopol krojenja javnega mnenja. Prišli smo v čase, ko je lažje kot kadarkoli preverjati njihovo poročanje in jih kritizirati in zatem obelodaniti resnico. To je tudi razlog, zakaj se toliko govori o lažnih novicah, pri čemer se ne omenja dolgega niza laži, ki so jih do zdaj uspeli ustvariti tisti, ki so v prvih bojnih vrstah vojne proti ruskim medijem in posameznikom na spletu, ki si drznejo misliti po svoje.

1 thoughts on “To kar najbolj moti zahodne medije pri ruskih je, da ti poročajo o zahodu na enak način, kot so oni vedno o Rusiji

Komentarji so zaprti.