Ukrajinci s fronte umikajo Abramse, da jih ruski droni ne bi uničili

Takšna je usoda čudežnih orožij. Postanejo tarča posmeha. Ameriški tanki Abrams se na bojišču Ukrajine niso posebej izkazali, a mogoče je pač tako, da je z razvojem brezpilotnih letalnikov in s prevladujočo vlogo topništva, tank zelo ranljiva pošast.

Poroča AP:

Ukrajina je bojne tanke Abrams M1A1, ki jih zagotavljajo ZDA, za zdaj postavila na stranski tir v svojem boju proti Rusiji,med drugim zato, ker je rusko bojevanje z brezpilotnimi letali preveč otežilo njihovo delovanje, ne da bi jih odkrili ali bili napadeni, sta za Associated Press povedala dva predstavnika ameriške vojske.

Ukrajinci so uradno izgubili 5 od 31 dobavljenih ameriških tankov Abrams.

Vojna v Ukrajini terja velik davek med vsemi oklepnimki. Tanki niso izjema. To je vojna številk in čudežnih orožij ni. Šteje to, koliko novih tankov lahko na bojišče dostavijo in Rusi so tukaj v prednosti. Proizvajajo veliko število novih tankov, ali pa le modernizirajo starejše tanke. Tako lahko nadomeščajo svoje izgube. Na drugi strani Ukrajincem zahod ne dostavlja zadostnih količin oklepa.

Tu je še predstava za javnost. Američani so se zbali, da bodo izgube zmanjšale ugled njihove opreme, kar bi se v prihodnosti lahko poznalo na prodaji. Precej cinično, saj Ukrajinci tanke potrebujejo in je tudi čisto normalno, da jih v bojih izgubljajo. Enako so se obnašali tudi Britanci, ki so po nekaterih poročilih tudi dosegli umik svojih tankov Challenger 2 in s tem preprečili poplavo posnetkov njihovega uničenja.