Kako deluje propaganda: primer smešnega ruskega električnega avtomobila

Pred časom je po medijih in družabnih omrežjih zaokrožila fotografija smešnega električnega avtomobila, ki bi ga naj predstavili v Rusiji in poskrbela za veliko smeha med rusofobnim občinstvom. Mislil sem si svoje in nisem šel raziskovati, če gre za potegavščino, ali je vse potegnjeno iz konteksta, ali takšno vozilo res obstaja. Če bi človek vsako podobno zgodbo, ki jo objavljajo mediji, pa tu ne gre le za Rusijo, sam preiskoval, da bi se dokopal do resnice, bi potreboval ogromno časa.

Kakorkoli, obveljalo je, da so nori Rusi proizvedli škatlo na kolesih, kar je pač še en dokaz o njihovi nesposobnosti.

Tole pač:

Da nekaj mogoče ni čisto prav, bi pozornemu bralcu, če bi slučajno bral zgodbo na N1, sicer morale signalizirati te besede:

Na uradnih straneh Moskovskega politehničnega inštituta in straneh tovarne Avtotor sicer ni nobenih objav o tem prototipu, nekateri spletni uporabniki zato menijo, da prototip sploh ni resničen.

Propaganda pogosto deluje tako, da producira veliko neumnih zgodb, ki pa ljudem ostanejo nekje v glavi in se aktivirajo, ko je za to potreba. Vmes lahko vse skupaj čisto pozabijo. Toda, ko pride čas za aktivacijo, recimo za nabiranje podpore za agresivno zunanjo politiko, se ljudje potem spomnijo vseh teh zgodbic. O Rusiji recimo, da je tam vse zanič in da bo vojaška zmaga preprosta. Potem pa končaš v takšni tragediji, kot je Ukrajina, kjer gori vse napredno zahodno orožje.

Kakorkoli, danes čisto slučajno naletim na reklamo za ruski električni avtomobil. Ne takšnega, kakršnega so nam predstavili naši mediji in delili naši uporabniki družabnih omrežjih, ampak čisto navadnega, nič posebnega. O tem verjetno potem taisti ljudje ne bodo govorili, ker bi jim pokvarilo podobno zaostale ruske države in gospodarstva.

O kvaliteti tega avtomobila seveda ne morem soditi. Gre za projekt ruskega podjetja Atom, ki želi ustvariti povsem domači električni avtomobil in ga na tržišče poslati leta 2025. Ruski trg medtem preplavljajo kitajski proizvajalci, ki izkoriščajo umik zahodnih podjetij in bržkone ruski proizvajalci, če ne bo velikih subvencij, ne bodo mogli tekmovati s kitajsko avtomobilsko industrijo, ki prav zdaj osvaja ves svet.

Lahko pa sodim o naravi propagadne mašinerije. Že nekaj časa mi je jasno, da nekdo (in o centrih informacijskega bojevanja bi se dalo reči kaj zanimivega) pozorno spremlja dogajanje v Rusiji in potem išče negativne in bizarne zgodbe, ki jih potem širi po zahodnih medijih in družabnih omrežjih, po drugi strani pa gre tudi za zavestno blokado vseh dobrih novic. Zaradi tega imamo naivne ljudi, ki živijo v svojih mehurčkih in verjamejo v vsako neumnost, čeprav bi z malo brskanja po spletu lahko recimo hitro ugotovili, da v Rusiji ni vse slabo in da tam celo znajo kaj proizvesti. Ne samo orožja, seveda.

Podobno neumnost smo videli v novicah o tem, da bi naj severnokorejski voditelj Kim Džong Un s solzami v očeh prosjačil, naj ženske rojevajo več otrok. Prepričan sem, da to zdaj verjame veliko ljudi. Zgodba je seveda nekoliko drugačna.