Geopolitika srednjega sveta

Med brskanjem po blogih sem naletel na zelo zanimiv zapis, ki se je ubadal z paralelami Tolkienovega srednjega sveta z svetom, v katerem je živel Tolkien sam.

Kot velikemu fanu njegovih del se mi je ta zamisel takoj zazdela zanimiva. Res je, da je Tolkien sam zapisal, da njegovo delo ni aktualistično; torej, da se ne navezuje na dogodke v drugi svetovni vojni, vendar malo špekuliranja ne škodi. Tako je naredil tudi avtor bloga, ki sem ga bral.

Primerjal je zahodni človeško-vilinsko-hobitski del z zahodno Evropo. Torej, z Veliko Britanijo, Francijo, državami Beneluksa in nordijskimi državami. Komu je pripisal vlogi Sarumana in Saurona?

Vloga Sarumana je doletela Hitlerja. Bil bi naj izdajalec, ki se je v strahu pred Sarumanom (torej Stalinom) odločil, da porazi zahod. Tako Hitler kot Saruman sta svoje vojaške mišice najprej uporabila za poiskus obračuna z zahodom. No, Hitlerju je to v neki meri uspelo, Sarumanu je povsem spodletelo in v zgodbi je bil to njegov vojaški konec.

Stalin bi torej naj bil veliki Sauron, sovrag sam. Kar bi po domače pomenilo, da smo verjetno vsi mi Slovani navadni orki. No, mogoče je to pripisano samo Sovjetom. Kdo bi vedel, vse je namreč stvar špekulacije.

Zanimiva mi je bila omemba poiskusa uvajanja kolektivnih farm v zadnjem delu Gospodarja prstanov, ko se hobitska druščina vrne domov. Tudi samemu se mi je to, kar je Saruman poiskusil storiti z Šajersko zdela presenetljiva prispodoba, ali napad, na komunistične gospodarske poiskuse.

Pri tem poiskusu povezovanja medvojnih dogodkov z pravljično zgodbo je šlo seveda za špekulacijo,kar je tudi avtor sam priznal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s