Mediji nikoli niso povsem neodvisni

Ko je trenutni pakistanski vladar prevzel oblast v dokaj nekrvavem vojaškem udaru, je bil takoj razglašen za diktatorja. V tem so si bili enotni vsi zahodni mediji. Toda, stvari so se obrnile povsem drugače. Po spletu okoliščin je Pakistan postal ključen zaveznik v tako imenovani vojni proti terorizmu.
V skladu s tem so tudi mediji kar čez noč diktatorja preimenovali v predsednika. Res je, da je bolj avtokrat kot diktator Stalinovega kova, toda niti približno se ne more po demokratičnosti meriti z iranskim predsednikom, ki je bil izvoljen v hudi konkurenci ali npr. z ruskim predsednikom, ki ga vsi obtožujejo avtokratskosti. Zanimivo, da je to v zvezi s pakistanskim vladarjem potihnilo.
Kako to, da je večina medijev čez noč obrnila ploščo, če so neodvisni? Je mogoče mnenje tako hitro spremeniti?
Seveda ne. Mediji niso neodvisni, nikoli niso bili. Res pa je, da na zahodu po večini niso državni. In tukaj nastopi tista zmeda, ki je plod propagiranja zahodnega načina življenja in ki prikriva veliko laž pod obilico visoko zvenečih besed. Časopis ali tv postaja je lahko nedržavna, toda vseeno ima lastnika, od katerega se ne more osamosvojiti. Ker so ti lastniki po večini bogati in vplivni ljudje imajo tudi povezave s političnimi elitami in zasledujejo določene politične ideologije ali sisteme vrednot ali se zapisujejo določenim veroizpovedim.
Na ta način ima neka politična elita še kako nadzor nad mediji, pa četudi ne preko države. In če se vse politične elite strinjajo, da je v določenem primeru potrebno poročati enako, tako tudi je. Ker so ZDA po napadu 911 zapadle določeni histeriji in je bilo pomembno priljubiti se pakistanskemu zavezniku, so tudi vsi lastniki medijev dali ukaz, naj o tistem vladarju poročajo kot o predsedniku.
Takšno sozvočje medijev je seveda možno predvsem v oziru na tujino. Poglejmo si samo naše medije kako poročajo o Hrvaški; skoraj izgubijo vso ideološko barvo in so si enotni.

Če novinarji ne morejo biti neodvisni od lastnikov, hkrati tudi niso neodvisni od svojih vrednot. Kakor tudi drugi ljudje.
Nevtralnost je konstrukt, ki ga ni mogoče doseči; vsak poroča iz svojega vrednostnega sistema in če kdo označuje nek liberalno svobodnjaško ateistično demokratični sistem vrednot za nevtralnega, potem ta prodaja meglo, kajti izhaja pač iz določenih krogov. Podobno bi kdo drug lahko za edino nevtralnega označil kakšen drug sistem vrednot.
Obstaja še cel kup mitologij, ki bivajo v glavah posameznikov in ki odločajo, da bodo o nečem poročali tako kot bodo. To niso racionalne stvari, pač pa usedline vzgoje in izkušenj, ki tvorijo pogled na svet. Podganji Srbi (Hrvati, se bojim, pri mnogih dosegajo enaki status), ki so vsega krivi in ki hočejo zavzeti ves svet so del te mitologije pri Slovencih in redkokateri novinar se bo tega znal otresti. Podobno je z dogodki med in po drugi svetovni vojni, ki vplivajo na poročanje in komentiranje. Če je kdo naš, bo prikazan pač v boljši luči, kot če je kdo njihov. Za nekatere izpade antiamerikanizma in Rusofobije (znani za bivšo poročevalko iz Rusije, Vlasto Jeseničnik, ki verjetno niti enkrat ni iz Rusije poslala vsaj ene pozitivne novice) bi lahko rekli enako.

Neodvisnost medijev je ideal, ki ga ni mogoče doseči. Mogoče je lahko le korigirati sistem in to tako, da na visoki prestol postavimo svobodo govora in omogočamo čim več ljudem, da se izrazijo. To povzroči poplavo informacij, toda hkrati onemogoči partijsko linijo, po kateri bi se vsi ravnali. Svoboda govora je zelo delikatna zadeva, ki jo omogoča predvsem razpon različno politično ali versko obarvanih medijev, ne pa neka famozna nevtralnost, ki je nikoli ni bilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s